2024. március 29., péntek

Tömlők, csizmák, sugárcsövek ajándékba

Önkormányzati támogatás a topolyai község önkéntes tűzoltó testületeinek

Mozgalmas és eredményes évet tudhat maga mögött a topolyai dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó Egyesület, és a község falvaiban tevékenykedő nyolc önkéntes tűzoltó testület.

Az önkormányzat és Topolya község önkéntes tűzoltó testületeinek képviselői az ajándékok átvételét követően (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az önkormányzat és Topolya község önkéntes tűzoltó testületeinek képviselői az ajándékok átvételét követően (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Topolya az egyesületek tűzeseteknél és katasztrófavédelmi feladatoknál elvégzett helytállását az anyagi támogatás mellett az idén mint egy 420 ezer dinár értékben a munkavégzés hatékonyságát támogató eszközök vásárlásával jutalmazta. Az ajándékokat Ivanics Zoltán, a községi tanács infrastrukturális és környezetvédelmi kérdésekkel megbízott tagja, és Tomik Nimród, mezőgazdasági ügyekben felelős tanácstag nyújtották át. A támogatást Zorica Rankov, a Községi Tűzoltó Szövetség elnök asszonya köszönte meg, és értékelte az elmúlt időszakot.

– Az önkéntes testületek kiegészítik, adott esetben segítik a hivatásos tűzoltók munkáját. Szerencsénk van, hogy Topolya község felismerte az önkéntesekből álló egyesületek munkájának jelentőségét, és a rendelkezésekre álló módon támogatja is a működésüket. Ez nagy segítség, mert ugyan a közelmúltban elfogadtak egy törvényt a testületek munkájáról, de majd a jövő mutatja meg igazából, hogy ennek a szabályozásnak milyen gyakorlati haszna lesz az egyesületekre nézve, annál is inkább, mert állami szinten csak Topolyától számíthattunk eddig támogatásra – mutatott rá Zorica Rankov, majd elmondta, hogy a tűzvédelem területén működő civil szervezetek, azaz a tűzoltó egyesületek is pályázhatnak a község anyagi eszközbeszerzési pályázatán.

– Múlt évben első lépésben 1 millió 300 ezer dinárt, majd további 500 ezer dinárt különített el a község az önkéntes testületeink eszközbeszerzésére. Az idei évben is kikértük a testületek véleményét, hogy mire lenne a leginkább szükségük a hatékonyabb munkavégzéshez – mondta üdvözlő beszédében Zorica Rankov, majd a testületek képviselői megköszönték az eszközöket.

A zentagunarasi Fáklya testület két professzionális sugárcsövet kapott ajándékba, a pacsériak háti puttonyt fecskendővel, és tömlőkötőt vehettek át. A pobedai és a gunarasi testületeknek az elhasznált tömlőket volt alkalmuk lecserélni, a pannóniai testületnek egy motorosfűrészre mutatkozott szüksége, a krivajai önkéntesek pedig egy tűzcsap-állványcsövet és csizmákat vehettek át. Szintúgy ahogy a pobedai lánglovagok is kértek csizmákat.

A tűzoltó szövetség elnök asszonya rámutatott még az utánpótlást képező gyermekekkel való foglalkozás fontosságára, illetve a tűzvédelmi elvek és tudás átadásának fontosságára az ifjabb korosztály részére.

– A vidékünket, falvainkat sújtó elvándorlás ellenére a testületeink még tartják magukat, példaértékű munkát végeznek bevetés közben és a versenyeken is. Nagyon szép eredményeket érnek el az ifjabb és az idősebb csoportok is a különböző versenyeken – mondta el Zorica Rankov, és hozzá tette, hogy kiemelkedő szerepe van azoknak az önkéntes testületeknek, amelyek 20 km-nél is távolabb tevékenykednek Topolyától. Illetve néhány település esetében még a leengedett vasúti sorompók is akadályozhatják a topolyai hivatásos egységek eljutását. Ezekben a falvakban eddig baj esetén mindig helyt álltak az önkéntes egyesületek, amelyeknek tagjai sok esetben professzionálisan kezelték a feladataikat.