2024. március 28., csütörtök

Újra színen a Svejk

Aki lemaradt a premierről, az február 2-án, szombaton 19 órától megnézheti a Mara Amatőr Színház társulatának előadásában Hasek– Spiró–Táborosi: Svejk című tragikomédiáját két felvonásban, Táborosi Margaréta rendezésében. A helyszín ezúttal is a Művelődési Ház moziterme. A belépődíj 150 dinár. Helyeket foglalni a Művelődési Ház irodájában személyesen vagy a 024/713-515-ös telefonszámon lehet.

Hogy milyen előadással, milyen figurával is találkozhat a közönség? Egy idiótával, egy talpraesett fickóval, egy furfangos alakkal, egy bohóccal vagy egy bölccsel van dolgunk? Minddel egy személyben, Svejk a kisember szimbólumává vált, akinek alázatossága és engedelmessége biztosítja, hogy némileg megkerülje végzetét.

A darab szereplői: Bata Rozália – Bárónő, bolond, vasutas, szimuláns, katona. Bencsik Richárd – Lukas főhadnagy, dr. Grünstein, bolond, szimuláns, katona. Ejzler Evila – Kapitány, Princip bandatag, cseléd, szimuláns, narrátor, katona. Gyatkó Árpád – Wendler a férj, Princip bandatag, Blahnik a kutyatolvaj, titkosrendőr, postás, inas, bolond, stábfoglár, katona. Janković Edit – Bretschneider a titkosrendőr, bolond, szimuláns, katona. Petrás Gizella – Svejk, Pobrányi Anasztázia – Princip bandatag, bolond, szimuláns, katona. Sörfözö Károly – Katz tábori lelkész, Tar úr, orvos2, szimuláns. Szabó Erika –Palivecné a kocsmárosné, Zillergut ezredes, bolond, szimuláns, katona. Turuc Roxána – Bernis hadbíró, Princip bandatag, hölgy, orvos1, szimuláns, katona. Világos Róbert – Palivec a kocsmáros, ápoló, őrmester, adjutáns, verőlegény, katona. Fény- és hangtechnika: Kiss Viktor, Pécsi Adonisz. Plakátterv: Sörfőző Kornél.

A Mara előadásának támogatói, segítői: a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László Alapítvány, a Szerb Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium, Topolya Helyi Közössége, Topolya Község Művelődési Háza, Topolya Község Önkormányzata. AKE Djantar, C Textil, Panonia-print, Sat-Trakt. Kodály Zoltán MMK, Újvidéki Színház, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Crnkovity Edit, Frindik Ramóna, Gubik Tibor, Klemm Dávid, Pastyik Béla, Pobrányi Andor és Varga Tamás.