2024. április 19., péntek

Tevékeny év után újabb tevékeny év következik

Szabadka Város önkormányzatának gazdasági titkársága tevékeny évet tudhat maga mögött. Több beruházást sikerült befejezniük, ugyanakkor vannak olyanok, amelyeket tavaly kezdtek el, de a megvalósításuk az idén várható.

A titkárság tavalyi tevékenységéről és az idei tervekről Újhelyi Ákossal, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagjával beszélgettünk.

Újhelyi mindenekelőtt a kisbajmoki ipari parkban és vámszabad övezetben történtekről ejtett szót.

A vállalatok számára biztosított a munkavállalói létszám (Fotó: Gergely Árpád)

A vállalatok számára biztosított a munkavállalói létszám (Fotó: Gergely Árpád)

– Tavaly egy 50 millió dináros támogatás segítségével felépítettük a vámterminált. Ez gyorsított és egyszerűsített eljárást tesz lehetővé az itt működő cégek számára. Egy új beruházó is érkezett, ez a Plastikcam East Kft. nevű olasz cég, amely hárommilliós beruházást valósított meg. 2000 négyzetméteren foglalkoznak műanyag öntőformák gyártásával, és jelen pillanatban 26 munkást alkalmaznak. Emellett a német Boysen céggel egyetértési megállapodást írtunk alá, ők minden valószínűség szerint az idén valósítanak meg beruházást. Ezen ipari övezetben jelenleg csaknem 6000-en dolgoznak, és a vállalatok számára biztosított a munkavállalói létszám – nyilatkozta Újhelyi.

A gazdasági tanácsos emellett arra is kitért, hogy az ipari övezet a jövőben várhatóan kibővül.

– Ez az ipari zóna jelenleg 53 hektáron működik, ezt szeretnénk a duplájára megnövelni, mivel rengeteg cég érdeklődik. Szabadka legújabb urbanisztikai terve egy sokkal nagyobb ipari övezetet irányoz elő. Ennek kialakításához az első lépés azon földterületek megszerzése, amelyek jelenleg állami tulajdonban vannak – mondta Újhelyi Ákos.

Újhelyi Ákos (Fotó: Benedek Miklós)

Újhelyi Ákos (Fotó: Benedek Miklós)

Beszélgetőpartnerünk emellett kiemelte a Regionális Innovációs Kutatóközpont megalapítására tett lépéseket. Erre 40 millió dináros támogatást kaptak, a kezdeményezés célja pedig, hogy az egyetemen keletkezett kutatási eredményeken keresztül tudás alapú vállalkozások jöjjenek létre.

Újhelyi elmondása szerint tavaly összesen 30 millió dinárt fordítottak munkahelyteremtésre. Ennek keretén belül valósult meg a közmunkaprogram, aminek köszönhetően 78 munkást tudtak alkalmazni. A munkahelyteremtést szolgálta az önfoglalkoztatást serkentő program, amire 4 millió dinárt irányoztak elő, és 22 személy kapott munkalehetőséget, zömmel start up cégeknek köszönhetően. Ezen program nagy sikerrel futott, éppen ezért az idén szeretnék az erre a célra szánt pénzösszeget megnövelni.

A gazdasági titkársághoz tartozik a fejlesztési osztály is, aminek fontos tevékenységi körét jelentik a különböző infrastrukturális fejlesztések. Újhelyi Ákos kommunális, közlekedési, oktatási és sportberuházásokról is beszámolt. Többek között szót ejtett a noszai és a makkhetesi vízvezeték-hálózat, a Lóversenytér utcai csatornahálózat fejlesztéséről, a zorkai Sutjeska utca aszfaltozásáról, illetve a palicsi kerékpárút megépítéséről, ugyanakkor hallhattunk az oktatási intézményeinket és a városi stadiont érintő beruházásokról. A beruházások egy része Noszát, Hajdújárást, Királyhalmát érintette.

A gazdasági titkárságon belül négy európai uniós projektum fut, amiket 2019-ben szeretnének befejezni.

Munkálatok a Lóversenypálya utcában (Fotó: Gergely Árpád)

Munkálatok a Lóversenypálya utcában (Fotó: Gergely Árpád)

– A Colour Coopon belül várhatóan befejeződik a palicsi magyar művelődési ház felépítése. Az OptiBike keretén belül megközelítőleg 8 kilométer kerékpárút épül ki Királyhalmán, illetve Kelebián. Ezenkívül meg kell említeni, hogy az Art Nouveau projektum segítségével a történelmi városmaghoz tartozó nyolc szecessziós épület homlokzatát szeretnénk felújítani. A negyedik a Szabadka–Eszék szecessziós idegenforgalmi útvonalra vonatkozó projektum, amivel a szabadkai Városháza rehabilitációjára vonatkozó tervdokumentációt szeretnénk elkészíteni – nyilatkozta Újhelyi Ákos.

A tanácsos emellett elmondta, hogy 2019-ben munkahelybővítésre 15 millió, kommunális fejlesztésre 40 millió, gazdasági vásárokra 2,5 millió dinár áll rendelkezésükre. Emellett olyan projektumok is tervben vannak, mint például a Kispiac és Ludas közötti út kiszélesítése, illetve Csantavéren egy körforgalom kiépítése.

– A 2018-as teljesítmény egyértelműen örömre ad okot, de azt gondolom, nem szabad elégedetten hátra dőlni, hiszen sok feladat és kihívás van még előttünk. A tavalyi év eseménydús és munkával teli év volt, és az idei még inkább az lesz – zárta szavait Újhelyi Ákos.