2024. április 20., szombat

Tálib szóvivő: Oroszországban fognak tárgyalni az afgán ellenzékiekkel

Moszkvába várják február 5-én és 6-án az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok és az afgán ellenzék képviselőit, hogy az Afganisztánban 17 éve tartó fegyveres konfliktus lezárásának lehetőségeiről tárgyaljanak - értesült tálib forrásokból a dpa német hírügynökség pénteken.

Szoheil Sahin, a tálibok Katarban működő politikai irodájának szóvivője szerint tízfős küldöttséget menesztenek az orosz fővárosban tartandó tárgyalásokra. A delegációt vezető Ser Mohammad Abbász Sztanakzai főtárgyaló befolyásos afgán politikusokkal készül egyeztetni a békefolyamat lehetőségeiről - tette hozzá.
Oroszország az ellenzék soraiból a többi között Atta
Mohammad Núrt, az észak-afganisztáni Balh tartomány volt kormányzóját, Iszmáil Hán egykori dzsihadistát, Hamid Karzai volt elnököt, valamint Mohammad Mohakikot, az Iszlám Egységpárt vezetőjét hívta meg a konferenciára. Ezt Eszmatulláh Hatif, Mohakik tanácsadója közölte.
A múlt héten hat napon át folytak Katarban Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja és a tálibok között tárgyalások. Khalilzad szerint a találkozó eredményesebb volt a múltban tartottaknál, s jelentős haladást sikerült elérni kulcsfontosságú kérdésekben.
Dzsavad Szalehi politikai elemző szerint a békefolyamatban eddig nem merültek fel orosz megfontolások, s a Kreml ezért szervezte meg az afgán ellenzék képviselőivel tartandó konferenciát.
A tálibok és az amerikai delegáció február 25-én tervez újabb tárgyalási fordulót Dohában. A megbeszéléseken az Egyesült Államok a többi között rá akarja venni a tálibokat arra, hogy működjenek együtt az afganisztáni kormányzattal. Ezt eddig visszautasították, mondván, a kabuli kormány csupán Washington bábja.