2024. április 23., kedd

Fél évtizedes mélyponton a migráció

Továbbra is a Földközi-tenger a legveszélyesebb

Afrikai migránsok tűntek el a minap a líbiai partoknál a Földközi-tengerben, ami valószínűleg (ezúttal is) ugyanazt jelenti, mint a hasonló korábbi esetekben: odavesztek. Száznál is többen lehettek. Illegálisan akartak eljutni Európába. Alighanem Olaszországba indultak. 

Bár az ókontinens továbbra is vonzza az idegeneket, számuk jelentősen visszaesett az utóbbi két évben. Az EU part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) adatai szerint tavaly már csaknem 92 százalékkal (!) kevesebben jöttek a migrációs válság 2015-ös csúcspontjához képest. Akkor több mint egymillióan áramlottak a kontinensre, 2018-ban már „csak” 150 ezren.

Az uniós tagállamok külső határain legalábbis ennyit regisztráltak. Ebből pedig az is következik, hogy tavaly ötéves mélypontra süllyedt az illegálisan Európába bejutott bevándorlók száma.

A visszaesés már 2017-ben is szembeötlő volt. A mérvadó szakmai szervezetek azonban már akkor is felhívták a figyelmet arra, hogy földrészünk jó néhány országában, de másutt is, sokan elutasítóan, ellenszenvvel, sőt ellenségesen viszonyulnak a menekültekhez és az illegális migránsokhoz. Több államban kormányzati szinten is.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ezúttal viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a migráció fokozatos mérséklődése ellenére 2018-ban arányaiban többen haltak meg út közben, mint az előző esztendőben. 

A legveszélyesebb útszakaszok egyike továbbra is a Földközi-tenger, amelyben tavaly naponta átlagosan hat migráns lelte halálát miközben megpróbált átkelni Európába. A legtöbben Líbiából útra kelve fulladtak a vízbe.

Az UNHCR úgy tudja, hogy 2018-ban legalább 2275 migráns vesztette így az életét. Ez ugyan visszaesés 2017-hez viszonyítva, ám mivel tavaly összességében is kevesebben jöttek, arányait tekintve a halálesetek jócskán növekedtek. A mögöttünk hagyott évben már minden 14. érkező fizetett az életével; két éve még minden 38. migráns utazása végződött tragédiával.

A Földközi-tengeren tavaly 113 482 illegális bevándorló kelt át sikeresen Európába, 2017-ben még 172 301. Az ENSZ szakosított szervezetének legújabb jelentése arra is rávilágít, hogy az illegális bevándorlók igyekeznek új vízi útvonalakon bejutni az ókontinensre.

A legtöbben már Spanyolországnak vették az irányt, ahol emiatt 2018-ban majdnem 57 ezer (más források szerint mintegy 65 ezer) illegális (vízi) határátlépést jegyeztek föl. Az előző évhez képest ez kétszeres növekedésnek felel meg. A szigorítások miatt Olaszországot már lényegesen kevesebben (23 371-en) választották úti célul, mint 2017-ben. A két országnak azonban van egy közös vonása is: főként afrikaiak igyekeznek a területükre.