2024. március 29., péntek

A középiskolától a doktori diplomáig

Az MNT két pályázata is lezárult – Hétfőn kezdődik az online felvételi-előkészítő

A Magyar Nemzeti Tanács ingyenes egyetemi felvételi-előkészítő online tanfolyama hétfőn veszi kezdetét. Az előadások célja, hogy az érettségizőket minél jobban felkészítése a szerbiai egyetemek felvételi vizsgáira. A tanulók online regisztrálhattak az MNT diákportálján, idén 152-en iratkoztak fel erre a képzésre. Az MNT komplex ösztöndíjprogramjának fontos része a felsőoktatási tájékoztató kampánykörút is, amelyre márciusban kerül sor. Ilyenkor a harmadikos diákok pályaválasztási tanácsadásban részesülhetnek, szó esik a szerb nyelvi felzárkóztató képzésről, magáról az ösztöndíjprogramról és az Európa Kollégium adta lehetőségekről is.

A Szakma Sztár verseny jelentőségéről, a kampánykörút részleteiről, az előkészítő program fontosságáról, a januárban lezárt Várady Kiválósági Ösztöndíj pályázatáról, és a csütörtökön zárult diplomahonosítási pályázatról Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyilatkozott lapunknak.

 IDŐBEN TÁJÉKOZTATNI A DIÁKOKAT

A felsőoktatási tájékoztató kampánykörút során az MNT, az Európa Kollégium és a VaMaDisz képviselői minden olyan intézménybe ellátogatnak, ahol magyar nyelvű oktatás folyik. Elsősorban a szülőkkel találkoznak, de hasznosnak tartják a tanulók jelenlétét is.

– Ezeknél a diákoknál már kezd megfogalmazódni, hogy milyen irányban folytatnák tanulmányaikat a felsőfokú intézményekben, ugyanakkor ilyenkor alakul ki bennük a döntés, hogy itthon, vagy külföldön képeznék magukat tovább. Időben szeretnénk őket tájékoztatni és elérni azt, hogy ne álljanak meg a középiskola befejeztével. A körút minden évben március közepén kerül megszervezésre, a harmadik negyedév zárásával, ugyanis ebben a periódusban tartanak szülőértekezleteket. Szeretnénk, hogy ezek a diákok bekapcsolódhassanak az őket érintő programokba, mint amilyen a tanulmányi körút is, amit május folyamán valósítunk meg. Az egynapos tudományi kirándulás a legnagyobb egyetemi városokban kerül megszervezésre, azaz Újvidéken és Szabadkán. Ösztönözzük őket, hogy saját maguk győződjenek meg arról, mit is nyújtanak ezek a városok, mire számíthatnak, ha ezek mellett teszik le a voksukat. Megismerhetik az Európa Kollégiumot is, beszélgethetnek az MNT demonstrátoraival, ellátogathatnak egy-egy karra, ahol dékánhelyettesek és egyéb intézményi képviselők fogadják őket – mondta Jerasz Anikó.

A kampánykörút során rámutatnak, hogy kulcsfontosságú a nyár folyamán megszervezett ingyenes szerb nyelvi felzárkóztató programban való részvétel.

– Már májusban értesítjük erről a programról a középiskolákat. Arra ösztönzi a diákokat, hogy a meglévő szerb nyelvtudásukat megmutassák és felszínre hozzák. Célunk, hogy ezt kibontakoztassuk és megerősítsük úgy, hogy a kommunikációra fektessük a hangsúlyt. Tudjuk, hogy mérvadó lehet a diákok döntéshozatalánál, ha olyan intézményekről van szó, ahol szerb nyelven zajlik az oktatás. A nyár folyamán három héten keresztül 80 órás intenzív szerb nyelvű kurzuson vehetnek részt, amelynek az első két hete a fiatalok által választott helyszínen zajlik, a harmadik héten pedig az Európa Kollégium ad majd otthont a tanóráknak – részletezte Jerasz Anikó, majd hozzátette, hogy a negyedikes tanulókat a döntéshozatalban tájékoztató füzet is segíti majd, amelyet a tanév elején kapnak kézhez. Ebben részletes felvilágosítást kapnak arról, hogy milyen egyetemek, főiskolák, diákotthonok, menzák, ösztöndíjprogramok léteznek.

 A SZAKKÉPZÉSEK IS FONTOSAK

Az MNT január 24-én szervezte meg a Szakma Sztár Fesztivált a csókai Vegyészeti Élelmiszeripari Középiskolában és a szabadkai Politechnikai Középiskolában. A verseny immár 12. alkalommal került megszervezésre a Kereskedelmi Ipari Kamara és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága részéről. A vajdasági diákok részvételének az MNT ad keretet és szólítja meg a középiskolákat, illetve azokat a szaktanárokat, akik a diákok felkészítését végzik.

A verseny célja, hogy előtérbe kerüljön a szakképzés, illetve a tanulók által választott szakmák szeretetének hangsúlyozása. A legjobbak továbbjutnak a tavasszal megszervezendő budapesti döntőre, ahol gyakorlati tudásukat mérhetik össze. Ennek köszönhetően új látásmóddal is szembesülhetnek, betekintést nyernek az anyaországi szakmák fejlődési folyamatába, ugyanakkor alkalom adódik a kapcsolatteremtésre is.

– Ebben az évben is nagy érdeklődés övezte a megmérettetést, összesen 74-en jelentkeztek 10 középiskolából, 16 szakirányról. Látva a tanulókat és a felkészítő oktatókat, elmondhatjuk , hogy nagy volt az elszántság és a motiváció. Voltak visszatérő diákok is, mindenki nagyon komolyan viszonyult a feladathoz. Ügyesen helytálltak, hiszen 15-en 50 százalék közeli eredményt értek el. A továbbjutók pontos létszámát nem tudom még megmondani, mert az eredményeket Budapesten a más régiókból érkező eredményekkel vetik össze. Örülünk a fesztivál iránti folyamatos érdeklődésnek, és annak is, hogy a tanulók lelkesen vesznek részt rajta minden évben. A tanárok is egyre nagyobb kedvvel hívják fel a diákok figyelmét a versenyre. A szerepük kulcsfontosságú, hisz nekik kell megszervezni és ösztönözni a tanulókat az érdeklődési szintjükhöz megfelelő módon. Tudjuk, hogy ez pluszmunkával jár, mert a kötelező tanulmányi órákon kívül kerülhet csak sor a felkészítésre, és nagyon hálásak vagyunk törekvéseikért – fogalmazott a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

 A MATEMATIKA A LEGNÉPSZERŰBB

Az MNT ösztöndíjprogramjának fontos szegmense a felvételi-felkészítő program is, amely elősegíti, hogy a végzős középiskolások sikeres felvételi vizsgát tegyenek, és azt, hogy minél többen az állami költségvetés terhére tanulhassanak tovább. Célja segítséget adni a felvételi felé vezető úton, amelyről a legjobb szakemberek gondoskodnak. A program 2011 óta kerül megszervezésre és két részből áll. Az egyik része online zajlik, a másik pedig nyilvános, tantermi jelenléttel. A felvételi felkészítőre történő jelentkezés csütörtökön zárult. A regisztráltak számára hétfőtől indul itt az oktatás a www.breki.mnt.org.rs oldalon.

– A webes felületen a legjobb szakemberek pártfogásával folyik a felkészítés. Azok, akik regisztráltak, két tantárgyat választhattak ki, mert az egyetemeken is általában két tantárgyból írnak felvételi vizsgát. A portálra a felkért tanárok olyan, vagy ahhoz hasonló feladatsorokat töltenek fel, amelyek az előző évek felvételi tesztjein voltak. A tanulók a tesztkérdések letöltése mellett feltehetik kérdéseiket a tanároknak, akik mindenben a segítségükre állnak. A felkészítés ezen a felületen hétfőn indul el, és június közepéig, azaz a felvételi időszakig lesz nyitott – magyarázta az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, majd hozzátette, hogy a tantermi felkészítést az igényekhez igazítják majd.

– A tanárokkal történő konzultáció után és az önkormányzatok területéről jelentkezők számától függően fog véglegesülni, hogy Szabadkán, Zentán és Újvidéken kívül hol szervezzük meg még ezeket a foglalkozásokat. Március végére előirányzunk egy szabadkai foglalkozást, május közepére pedig egy tábort, amely az újvidéki Európa Kollégiumban kerül megszervezésre. Ez azt jelenti, hogy szombaton és vasárnap a tanulók intenzíven részt vesznek a tantermi órákon az adott tantárgyakból, amelyeket a József Attila Általános Iskolában, a kollégiumtól nem messze tartanak meg. A szállást a diákotthon biztosítja. Az egyeztetés során felmerült, hogy akár Zentán is megszervezésre kerülhetne egy felkészítő tábor. Ennek a lehetőségétől sem zárkózunk el. A képzés a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tantermeiben történne, amennyiben erre igény mutatkozik – mondta Jerasz Anikó majd hozzáfűzte, hogy a képzésekre összesen 152-en regisztráltak, az elmúlt évekhez viszonyítva a felkészítő iránti érdeklődés továbbra is töretlen.

– A diákok 14 tantárgy közül választhatnak, a listán olyan tantárgyak szerepelnek, amiket a felvételin is elvárnak az állami- vagy magánkarok. Mindent igyekszünk biztosítani. A legnépszerűbb tantárgynak számít idén is a matematika, ezt követi fej-fej mellett a biológia, a kémia, és a magyar nyelv és irodalom, illetve az informatika. Az angol nyelv is elég népszerű, de minden tantárgyból vannak jelentkezők. Az elektronikus úton történő felvételi-felkészítő iránt kicsit nagyobb érdeklődés mutatkozik minden évben, a tantermi oktatásnál pedig van egy kis lemorzsolódás, de mindig arra motiváljuk a tanulókat, hogy jelentkezzenek, és a középiskolák igazgatóit, az osztályfőnököket is felkérjük, hogy ösztönözzenek mindenkit a személyes jelenlétre is – taglalta Jerasz, majd rámutatott arra, hogy a programot teljesen ingyenesen biztosítják a diákok számára, a tanárok pedig az évek során összegyűjtött tapasztalatokat szeretnék átadni nekik, ami mindenképpen az ő érdekeiket szolgálja és segíti a felkészülést.

AZ OKLEVÉL HONOSÍTÁSÁNAK TÁMOGATÁSA

A Magyar Nemzeti Tanács minden évben meghirdeti felhívását az oktatásfejlesztési stratégiájával összhangban, amely az oklevelek és tudományos fokozatok honosítási és elismerési költségeinek támogatására vonatkozik. Tavaly július 12-én tették közzé, és január 31-ig lehetett jelentkezni erre a költségtérítésre.

– Kulcsfontosságú, hogy azoknak a fiataloknak, akik külföldön – adott esetben legnagyobb számban Magyarországon – szereznek felsőoktatási oklevelet, megtérítsük a honosítással járó költségeket. Utófinanszírozásról van a legtöbb esetben szó, és minden felmerülő költséget állunk. Ez azt jelenti, hogy számlával, befizetési bizonylatokkal igazolható, ténylegesen kifizetett költségeket téríti meg utólagosan az MNT: fordítást, hitelesítést, eljárási díjakat és más illetékeket. Azok tudnak pályázni, akik Szerbiában állandó lakcímmel rendelkeznek. Ez alkalommal 48-an adták le pályázati kérelmüket, ez a pályázási kör lezárult, azonban az adatok feldolgozása még folyamatban van, a listát még nem jelentettük meg. Az adatok szerint látjuk, hogy a Szegedi Tudományegyetemen, illetve a budapesti Szent István Egyetemen szerzett diplomák honosításával kapcsolatos a legtöbb kérelem, de az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről és a szegedi Gál Ferenc Főiskoláról is van beadvány. A legtöbben a kertészmérnöki és a gyógytornászi szakirányról kapott okleveleket honosították ezekről a karokról. Emellett egy posztgraduális tudományos fokozat honosítási költségeinek visszaigénylésére is kérelem érkezett a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Doktori Iskola Bölcsészettudományi Karán végzett hallgatótól. Az érdeklődés a visszahonosítás kapcsán szakadatlan, tavaly 44-en pályáztak. Az általunk előirányzott összeg biztosan fedezi majd a költségeket, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy a kérvényezőknek szinte 100 százalékos ráfordításai kerültek kifizetésre – nyilatkozta Jerasz Anikó.

– Fontos számunkra, hogy a kezdetektől az utolsó lépcsőfokig a diákok mellett álljunk, illetve az, hogy a külföldről való hazatérésük pillanatában és a hazai érvényesülésben is levegyük a költségeik terhét a vállukról – mondta.

A Végrehajtó Biztosság elnöke kijelentette, idén az ősz folyamán jelentetik meg legközelebb a honosítási kérelemre vonatkozó pályázatukat, amire azok az érintettek jelentkezhetnek, akik ebben az időszakban szeretnék elismertetni diplomájukat.

 VÁRADY ÖSZTÖNDÍJ – AZ ÉRDEKLŐDÉS TÖRETLEN

Az MNT ösztöndíj-pályázatára vonatkozó határozat módosítása júliusban történt meg, ami még nagyobb teret és lehetőséget teremt a fiataloknak. A változtatás által a tanács elnökének lehetősége nyílik arra, hogy nagyszámú jelentkező esetén, és a költségvetés lehetőségeihez mérten, újabb pályázati felhívásokat jelenítsen meg. Ezzel élt a nemzeti tanács elnöke december 21-én, amikor második kört hirdetett meg a mesterhallgatók részére.

– Az első körben nagyon sokan jelentkeztek a Várady Kiválósági Ösztöndíj pályázatára, és szám szerint 37-en maradtak támogatás nélkül. Ez óriási számnak bizonyult, hiszen akkor tekinthető egy felsőoktatási tanulmány befejezettnek, ha a hallgatók mesteri fokozaton is diplomáznak. A második körben január 21-éig tudták átadni a pályázati anyagukat, ezúttal 36-an éltek ezzel a lehetőséggel. Mindannyian pozitív elbírálásban részesültek. Az első és a második körben összesítve 116 mester hallgató részesül a kiválósági ösztöndíjprogram támogatásában. A doktori ösztöndíjasok száma nem növekedett, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi ösztöndíjrendszerben összesen 1069-en részesülnek valamilyen támogatásban – részletezte a Végrehajtó Biztosság elnöke.