A pályázásban is segítenek

A zentai inkubátorház munkájáról

Hhzs.

2019. január 31., 09:50 >> 2019. január 31., 10:50

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A zentai Üzleti Inkubátor Kft.-ben 2017-ben véget ért a két üzemcsarnok felújítása, és azóta két magánvállalkozót is befogadott, hogy itt végezze termelői tevékenységét.

Davor Marinković (Horváth Zsolt felvétele)

Davor Marinković (Horváth Zsolt felvétele)

Davor Marinković, az inkubátorház igazgatója lapunknak elmondta, hogy a helyiségek technikai átvételével párhuzamosan a pályázatot is kiírták a jövőbeni „bennlakók” számára. Több érdeklődő is jelentkezett, de mivel a helyiségek nagysága pontosan meg van határozva, mindössze két vállalkozást fogadtak el: egy fafeldolgozó- és egy textilfeldolgozó-üzem számára biztosítottak gyártóhelyiséget a két évvel ezelőtt felújított üzemcsarnokokban. A textilfeldolgozó-üzem a jelentkezéskor olyan tervvel állt elő, miszerint a következő három évben 80 nő számára nyit munkahelyet, s ezt a tervet már tavaly teljesítette – mondta el az inkubátorház igazgatója.

A zentai üzleti inkubátort 5–7 alkalmazottat foglalkoztató családi vállalkozások megsegítésére találták ki. Számukra az első évben négyzetméterenként 30 eurocentnyi összeg ellenében biztosítanak megfelelő területet és feltételeket a termeléshez, így nem csoda, hogy a vállalkozók közül egyre többen érdeklődnek az inkubátorház nyújtotta lehetőségek iránt. Hogy ezt számukra lehetővé tegyék, az önkormányzattal együttműködve szeretnék megszerezni a Történelmi Levéltárnak az inkubátorház melletti raktárhelyiségét. Bíznak abban, hogy az intézmény rövid időn belül átköltözik az egykori kaszárnya épületébe, s így hozzáláthatnak az épület felújításához.

Marinković elmondta, hogy az úgyszintén a tartományi kormány által alapított újvidéki inkubátorházban tett látogatásuk során megismerkedtek az úgynevezett „virtuális lakói programmal”, amelynek keretében az üzleti inkubátor a vállalkozáshoz szükséges jogi és egyéb tanácsadást is nyújthat a vállalkozóknak, Zentán pedig a pályázásokban is segíteni tudnak a cégtulajdonosoknak. Természetesen nemcsak a jelenlegi „lakók”, hanem más zentai vállalkozások is igényelhetik a segítségüket, ha részt szeretnének venni ezeken a pályázatokon. A zentai Üzleti Inkubátor Kft. közgyűlésének tagja, Nikola Žeželj, a Vajdasági Fejlesztési Alap igazgatója is, a legkomolyabb tartományi pályázatokat pedig ezen az ügynökségen keresztül írják ki. A munkahelyteremtési szubvenciók mellett különböző, a termeléshez szükséges gépekre, berendezésekre is írnak ki pályázatokat.

A törvény értelmében az inkubátorház keretében működő vállalkozók három éven keresztül vehetik igénybe az intézmény nyújtotta lehetőségeket, de ennek kapcsán Marinković elmondta, hogy a szerződésekbe egy olyan kitételt is beiktattak, amely szerint amíg a zentai önkormányzat a „bennlakók” szerződésének a lejárta után nem nyújt hasonló működési feltételeket, addig az üzleti inkubátor piaci feltételei mellett végezhetik itt a tevékenységüket. Magyarán: addig nem kell kiköltözniük, ameddig a község nem biztosít számukra területet az ipari zónában.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

  • HETI ROVATOK
  • Kerekeken
  • Napsugár
  • Nyugdíjasok oldala
  • Vonalkód
  • MELLÉKLETEK
  • Sportvilág
  • Üveggolyó
  • Magvető
  • Képes Ifjúság
  • Tarka Világ
  • Kilátó
  • Hétvége