2024. április 20., szombat

Egy sikeres kísérletről

A szabadkai Kortárs Galériában december közepén nyílt meg a belgrádi Nikola Marković Ismétlődő matricák nevet viselő kiállítása. Az elmúlt több mint egy hónapban a tárlathoz kapcsolódóan számos műhelymunkára, oktatóprogramra is sor került. Mindezek lezárásaként Nela Tonković művészettörténész, a Kortárs Galéria kurátora szerda este egy előadást tartott, amelynek címe Végtelen lánc – A minimalizmus, mint az absztrakció szélsőséges formája volt.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Az előadás résztvevői betekintést nyerhettek a képzőművészeti minimalizmus történetébe. Mint megtudtuk, az 1960-as évek Amerikájából induló kifejezési formának olyan előzményei voltak, mint az orosz avantgárdot képviselő Malevics szuprematizmusa és Tatlin konstruktivizmusa, valamint az amerikai Barnet Newman absztrakt expresszionizmusa. Tonković előadásában olyan képzőművészek munkásságát, illetve filozófiáját ismerhettük meg, mint például Frank Stella, Carl Andre, Sol Lewitt, Donald Judd, Dan Flavin és Robert Morris.

Nela Tonković kitért arra is, hogy a minimalizmust ma egy sikeres kísérletnek tekinthetjük, amelyik megpróbált megvalósítani egy új művészetszemléletet. A közönség és a kritikusok egy része felől a mái napig értetlenség övezi ezt a kifejezési formát, ugyanakkor hatása vitathatatlan, és számos olyan újítást vezetett be, amelyek napjaink alkotóinak munkáiban is vissza-vissza köszönnek, többek között Nikola Markovićéban is.