2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREK

Építési telek a kínaiaknak

A nagybecskereki ipari övezet (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki ipari övezet (Fotó: Kecskés István)

Még egy lépéssel közelebb került a legnagyobb nagybecskereki zöldmezős beruházásnak a megvalósítása: a városi tanács után a városi képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésén is jóváhagyták a 90 hektárnyi építési telek odaítélését a beruházónak, a kínai Shandong Linglong gumiabroncs-gyártó társaság leendő nagybecskereki üzemének a szükségleteire, a Délkelet 2-A ipari övezetben, a Nagybecskerek és Belgrád közötti út közelében. Tekintettel arra, hogy állami érdekű beruházásról van szó, a kérdéses parcella birtokba vételének a részleteiről a szerbiai kormány hozza meg a végső döntést. A telket közvetlen egyezség útján adják majd el.

Az ellenzéki pártok képviselőinek egy része nem vett részt a tegnapi ülésen, mert szerintük indokolatlanul rövid idő alatt hívták össze az ülést, vagyis nem volt szükség rendkívüli ülés összehívására. Az önkormányzati vezetés azonban azzal érvelt, hogy a beruházás mielőbbi megkezdése érdekében kellett gyors döntést hozni.

A nagybecskereki önkormányzat szolgálatai ezzel gyakorlatilag elvégezték a munka rájuk tartozó részét. Most már minden attól függ, hogy mikorra készül el a beruházásnak a tervdokumentációja, ami alapján kiadhatják majd az építési engedélyt. Saša Santovac alpolgármester kijelentette, hogy a kínai gumiabroncs-gyár alapkőletétele március végére, legkésőbb április elejére várható. A tisztségviselő arra is emlékeztetett, hogy a helyi parlament 2017-ben meghozott építési telek-eladási határozata lehetőséget kínál arra, hogy más potenciális beruházók is pályázzanak termelési és ügyviteli épületekhez szükséges építési telekre.