2024. március 28., csütörtök

Komoly beruházások előtt Törökbecse

Az idén várhatóan megkezdődik a Hertelendy-kastély felújítása, a vízgyár építése és az egészségház felújítása

Annyi beruházást terveznek az idei évre, mint még soha – állítja Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere. A becslések szerint a községben 2019-ben mintegy másfél milliárd dinárt fektetnek be, ebből nagyjából 200 millió dinárt az önkormányzat teremt majd elő.

A kastély gyerekek rekreációs központja lesz (Fotó: Gergely József)

A kastély gyerekek rekreációs központja lesz (Fotó: Gergely József)

– Biztosítottak bennünket arról, hogy ismét megkapjuk a tartományi kormánytól a pénzt a víztisztító kiépítésére, és a Szerbiai Utak közvállalat 56 milliós beruházásával új körforgalom épül majd a városba vezető úton. Az önkormányzat azt is eldöntötte, hogy mind a régi, mind az új körforgalmat új megvilágítással köti majd össze, ami nem csak szép lesz, de növeli a biztonságot is. Februárban válik bizonyossá az, hogy sikerrel pályáztunk-e a törökbecsei egészségház felújítására, ami 350-400 millió dinárba fog kerülni, és nemsokára kiderül az is, hogy kapunk-e pénzt a bocsári tornaterem építésére, amire a községi költségvetésbe is beterveztünk több mint 20 millió dinárt – nyilatkozta többek között a helyi televízió műsorában a polgármester.

A község első emberének ígérete szerint folytatódik a törökbecsei csapadékelvezető- és szennyvízcsatorna hálózatának a fejlesztése, és remélhetőleg sor kerül a városba vezető két híd kiszélesítésére is, amelyekre az ipari övezetig, illetve a Knez Petrol benzinkútig vezető kerékpárutat terveznek.

Ami a településeket illeti, Beodrán kápolnát, az óvodák között pedig bicikliutat szeretnének építeni, Kumán pedig a község első olyan településévé válhat az idén, amelyben nem lesz sáros utca.

– A vízgyár és az egészségház mellett a legjelentősebb beruházás a bocsári Hertelendy-kastély lesz, amelynek a felújítása egészen biztosan megkezdődik ebben az évben. Ez egy kétéves finanszírozású projektum, amelynek az értéke 350-400 millió dinár projektumonként. Amint megérkezik az építési engedély, közbeszerzési eljárást írunk ki a munkálatok kivitelezésére, és remélem, hogy a nyár elején meg is kezdődhetnek a kastélyfelújítási munkálatok – jelentette ki a polgármester.