2024. április 25., csütörtök

A vajdasági magyarság krónikásai

Tízéves a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság az idén jegyzi megalakulásának 10. évét, ezért az első, alakuló összejövetelük helyszínére, Bajmokra térnek vissza a május 11-ére tervezett találkozójuk alkalmával – tudtuk meg Tomik Nimród elnökségi tagtól.

– A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság működése is hozzájárult a helytörténészeink munkájának felértékelődéséhez. Büszkék vagyunk arra, hogy tagságunk soraiban tudhatjuk azokat a kutatókat, akik az 1944/45-ös eseményekkel először mertek foglalkozni, így például Matuska Márton, Teleki Júlia, Mojzes Antal, a Balla fivérek, Nagy Tibor, Szedlár Rudolf, Vékony László. A soron következő május 11-ei ülésünkön igyekszünk majd összefoglalni a szervezet elmúlt 10 évének történéseit, illetve Magyarországról is várjuk egy-egy jelentős történelmi esemény kutatóját. Az év első közgyűlésének menetéről soron következő elnökségi ülésünkön határozunk, konkrétan arról, hogy ki veheti át a társaság Kalapis Zoltán-díját, valamint Szabó József elismerését – tudtuk meg Tomik Nimródtól, majd ezúton is meghívót intézett a társaság tagságához, illetve minden olyan a helytörténeti kutatások iránt érdeklődő ifjú felé, aki még nem tagja a VMHT-nek. A szervezet elnökségi tagja rámutatott, hogy folyamatban van a 9. évkönyvük szerkesztése, és ebbe a kiadványba várják azokat a szövegeket, amik máshol még nem láttak napvilágot. A szerzők a részletekkel kapcsolatban a vmhe.elnokseg@hotmail.com e-mail-címre írva tudnak bővebb információt kapni, illetve Besnyi Károllyal egyeztethetnek a 063/7887-650-es elérhetőségen.

– Múlt évben sikerült megjelentetnünk a 8. évkönyvünket, amit Temerinben mutattuk be. Ezenkívül, egyebek mellett, a nyertes pályázati kiírásoknak köszönhetően, dr. Margalits Ede 1877-ben Baján megjelent, Bácskai közmondások és szólások című kiadványának reprint kiadásába is be tudtunk segíteni. Továbbá Kocsis Antalnak a Szűcs Budai József zeneszerzőről, kórusvezetőről, egykori pedagógusról megjelent könyvéhez is hozzájárultunk, mint ahogy Besnyi Károly: Későbbi kor tanulságára című munkájának a kiadói is mi vagyunk – nyilatkozta a társaság elnökségi tagja.

– A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet vezényletével, egy, az I. világháborút településenként feldolgozó sorozat megjelenésében is szerepet vállalunk. Ennek második kötete, amely Bácskossuthfalváról szól, december végén jelent meg, Szabadka történései a sorozat 1. kötete lesz majd, a topolyai vonatkozások pedig az elképzelések szerint a 3. kiadványban lesznek olvashatóak, a Csantavériek pedig a 4-ben, de például Kishegyesen is megmozdultak a kutatók. A topolyai vonatkozásokkal kapcsolatban tavasszal szeretnénk bemutatni a kötetet, Nagy Tibor, Kocsis Antal, Cservenák Pál, Pastyik László és jómagam közreműködésével – mondta el Tomik Nimród, aki az év eleji eseményekről is beszámolt.

– Balla István és Balla Ferenc a bezdáni zsidóság történetét vetette papírra, ennek a kötetnek is mi vagyunk a kiadói. A VMHT nem tud jelentős anyagiakkal hozzájárulni a helytörténészek munkájához, inkább adminisztrációs jellegű tevékenységgel tudunk segíteni, de úgy gondolom, ez sem elhanyagolandó – nyilatkozta Tomik Nimród.

A társaság igyekszik részt venni a tartományszerte zajló, a magyarsághoz köthető történelmi jellegű megemlékezéseken, valamint a tagsága számára kirándulásokat illetve szakmai fórumokat is szervez. A könyvkiadásban pedig jelentős előrelépést tudtak tenni az utóbbi időben, hiszen több nyertes pályázaton is sikerrel szerepeltek. Jelentős támogatásra számíthatnak Topolya község részéről, mint ahogy a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi titkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., és a Szekeres László Alapítvány felől is.