2024. április 25., csütörtök

Maduro: Ne engedjük, hogy Vietnam megismétlődhessen!

„Ne engedjük, hogy Vietnam megismétlődhessen Latin-Amerikában!”' –  mondta tegnap az amerikai népnek szánt, négyperces videoüzenetében Nicolás Maduro venezuelai elnök. „Készülőben van egy kampány, amelynek célja, hogy igazoljon egy, Donald Trump amerikai elnök kormánya által előkészített, finanszírozott és aktívan támogatott államcsínyt Venezuelában” – állította a venezuelai vezető és az amerikai nép támogatását kérte Trump beavatkozásának megakadályozásához.

Szerinte a helyzet nagyon hasonlít a 2003-as iraki háború felvezetéséhez, amelynek során az Egyesült Államok Szaddám Husszein akkori iraki elnök állítólagos tömegpusztító fegyvereivel indokolta a katonai közbelépés szükségességét. Ezeket a fegyvereket aztán sohasem találták meg.

„Mivel azt nem találhatják ki, hogy Venezuela és Maduro tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, mindennap egy új képet vagy hírt eszelnek ki, hogy igazolhassák a venezuelai beavatkozást” – mondta, úgy vélve, a valódi cél Venezuela kőolajának és ásványkincseinek megszerzése.

„Ha az Egyesült Államok beavatkozást tervez, rosszabb Vietnamban lesz része, mint amit el bír képzelni” – figyelmeztetett.

Találgatások az orosz Boeing miatt

Egy orosz utasszállító gép Caracasba érkezése találgatásokat indított el a médiában a gép érkezésének céljáról, egyes feltételezések Nicolás Maduro vele próbál majd elmenekülni az országból, ha távozásra kényszerítik. A Boeing 777 típusú gép az orosz Nordwind Airlines légitársaság gépe. Moszkvából érkezett, és a caracasi repülőtér egy privát részén parkolt le. Egyelőre sem az orosz légitársaság, sem a venezuelai kormány nem adott választ arra, miért érkezett a gép a venezuelai fővárosba.

A korábbiakban a Kreml ígéretet tett arra, hogy támogatja szövetségesét, Nicolás Madurót, a magát az ország ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidóval szemben, akit mások mellett az Egyesült Államok is pártfogol.

A közösségi médiában több elmélet is megjelent a rejtélyes géppel kapcsolatban, egyes feltételezések szerint zsoldosok érkeztek, mások szerint Maduro vele próbálhat majd elmenekülni, de olyan híresztelések is szárnyra kaptak, hogy a gépet arannyal pakolták tele. Ezek a találgatások jól mutatják az országban uralkodó bizonytalan légkört, miután Maduro váratlanul nagy nemzetközi nyomással néz szembe.

A nyilvánosan hozzáférhető repülésforgalmi adatok szerint a gép általában Oroszország és Délkelet-Ázsia között közlekedik, és a nyilvántartásban nem szerepel, hogy korábban Caracasba repült volna. Emellett sem a Nordwind, sem más kereskedelmi célú légitársaság nem üzemeltet közvetlen járatot Moszkva és Caracas között. A Novaja Gazeta című független orosz napilap arról írt, hogy a gép utasok nélkül, mindössze kéttagú személyzettel repült Caracasba. A múlt héten a Reuters arról adott hírt, hogy egy Kremlhez közeli orosz zsoldoshadsereg tagjai érkeztek Venezuelába, hogy megerősítsék Maduro védelmét.

Juan Guaidó, a venezuelai parlament elnöke január 23-án nyilvánította magát Venezuela ideiglenes államfőjévé. Fellépése széles körű nemzetközi támogatásra talált: az Egyesült Államok az amerikai kontinens több más országával együtt azonnal elismerte a hatalomváltást, a fordulat támogatóihoz január 26-án Izrael, egy nappal később pedig Ausztrália is csatlakozott. Aznap Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország nyolc napot adott Madurónak arra, hogy bejelentse a szabad és tisztességes választások megtartását, különben Guaidót ismerik el a dél-amerikai ország elnökének.

Maduro és Guaidó jelenleg a fegyveres erők támogatásáért vetélkedik egymással.