2024. március 28., csütörtök

Nagy István: kiemelt feladat a határon túli magyar gazdálkodók érdekképviselete

Az Agrárminisztérium (AM) kiemelt feladata a határon túli magyar gazdálkodók érdekképviselete, a kormány segítette a külhoni magyar agrárszervezetek létrehozását, amelynek köszönhetően mostanra az agrártárca egy jól működő, átfogó kapcsolati hálóval rendelkezik, nagyságrendileg félmillió magyar gazdálkodót ér el - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön az erdélyi Partiumban tartott Szilágy megyei gazdafórumon.

Nagy István az AM közleménye szerint beszédében kiemelte, hogy a szaktárca fontos célkitűzése az egész Kárpát-medencére kiterjedő agrárkapcsolatok erősítése.
Kifejtette: hasonló problémákkal kell megküzdeniük a határ mindkét oldalán dolgozó gazdáknak és az érdekeik is közösek. A miniszter reméli, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak megfelelően a két állam közti mezőgazdasági együttműködés is szélesedik majd.
Elmondta, hogy a nyersanyag-termelés mellett fontos, hogy a szövetkeztek ár-érdekérvényesítő szerepet is betöltsenek.
Úgy vélte, a XXI. század mezőgazdaságában a hangsúly a versenyképesség növelésén és a pályázati források hatékonyabb kihasználásában van. A külhoni és magyar gazdák kapcsolatainak élénkülésére kiváló példa a már Szilágy megyében is működő kárpát-medencei falugazdász program - tette hozzá.
Kitért arra is, hogy az agrárium jelentősen hozzájárult a magyar gazdaság 5,2 százalékos növekedéséhez, amely az európai uniós eredmény két és félszerese. A gazdák szorgalmas munkájának is köszönhető, hogy az ágazat a nemzetgazdaság egyik hajtómotorjává vált - mondta.
Nagy István szerint a jövőben nagyobb szerepet kap majd a szakképzés fellendítése, a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció. Álláspontja szerint a nemzedékváltással párosuló technikai fejlesztés teheti versenyképessé a magyar agráriumot.
A tárcavezető a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghívására látogatott Erdélybe. A gazdafórumot követően egyeztetett a magyar párt elnökével, Kelemen Hunorral, az anyaországi és erdélyi gazdák együttműködésének további elmélyítéséről, az erdélyi gazdaságfejlesztési projekt tervezéséről, valamint a szakképzés továbbfejlesztésének közös lehetőségeiről - közölte az AM.