2024. április 25., csütörtök

Új elnökkel új irányba

Nem csatlakozik a Szövetség Szerbiáért koalícióhoz a Szabad Polgárok Mozgalma

Kilépett a Szabad Polgárok Mozgalmából Saša Janković, a szervezet alapítója és korábbi elnöke, miután Sergej Trifunović színészt választották meg a mozgalom új elnökévé – értesült a belgrádi Politika. „Gratulálok Önnek az új vezetői tisztséghez és politikai irányvonalhoz. Ez azonban nem az én irányom. Hagyatékomnak ugyanakkor nem kell akadályt jelentenie ezen az új úton. Éppen ezért a mozgalom elhagyása mellett döntöttem” – írta bejelentésében Janković, aki elutasította, hogy beszéljen is a történtekről a belgrádi napilapnak.

Nyilatkozott azonban Sergej Trifunović, a Szabad Polgárok Mozgalmának új elnöke, aki kijelentette, többé már nem használ olyan szavakat, amelyekkel a Twitteren vált „híressé”, utalva ezzel a sértő hangvételű bejegyzései kapcsán kialakult botrányra. Mint mondta, a mozgalom elnökeként most már „fontos embereket képvisel”. Az N1 hírtelevízió reggeli műsorának vendégeként azt is bejelentette, hogy a mozgalom nem fog belépni a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalícióba.

A Srpski telegraf újságírónőjéhez címzett sorok kapcsán közölte: mindig ugyanolyan hangnemben válaszolt az őt ért sértésekre, amilyenek ezek a „megkeresések” voltak. A prostitúcióra való utalások képletesek – tette hozzá –, morális prostitúcióra gondolt, amikor nem megfelelő szóval illette az újságírónőt.

A mozgalom előző elnökéről azt mondta, először úgy hitte, nincs megfelelő érzéke a szervezet vezetéséhez, aztán már megváltozott a róla alkotott véleménye, s ennél is rosszabbat gondolt. Mint mondta, arról értesült, hogy a volt ombudsman megtiltotta az új tagok felvételét, amit abszurdumnak tartott olyan körülmények között, amikor tüntetések zajlanak és lassan oldódik a polgárokban a feszültség, ki merik mondani a véleményüket. Emellett hiába beszélt többször is a korábbi elnökkel arról, hogy különböző profilú értelmiségiekre van a mozgalomnak szüksége, ebbe az irányba sem történt változás.