2024. március 28., csütörtök
ANYAORSZÁGI TÁMOGATÁSBÓL

Hatalmas infrastrukturális előrelépés

Arra törekszünk majd, hogy okosan és jól használjuk ki az új teret – hangsúlyozta Námesztovszki Zsolt, az MTTK dékánhelyettese

A Szabadka központjában található Sárgaház felújítása után, 2006-ban itt nyílt meg az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara. A tanintézmény folyamatosan korszerűsödött, ezúttal viszont teljes külső és belső felújításra kerül sor, amelyet a magyar kormány másfél millió euróval támogat. A munkálatok tavaly kezdődtek el, a kivitelezéssel most február 15-én kellene végezni, de időközben váratlan problémák is felmerültek. Ez újabb költségeket vont maga után, és emiatt csúszik a befejezés is. Nemrég arról lehetett értesülni, hogy a magyar kormány további pénzeszközökkel támogatja a munkálatokat.

Az MTTK felújítása óriási jelentőséggel bír a vajdasági magyar felsőoktatás fejlődése szempontjából. Arról, hogy a kivitelezés során eddig milyen nehézségekkel néztek szembe, mi eredményezte a késést, és egyáltalán mit jelent a Kar számára a felújítás, dr. Námesztovszki Zsoltot, az MTTK dékánhelyettesét kérdeztük:

– Ez hatalmas infrastrukturális előrelépés, és számunkra nagyon fontos, hogy az épületet tartalmakkal töltsük fel. Arra törekszünk majd, hogy okosan és jól használjuk ki az új teret. Jelenleg két szakunk van akkreditáció alatt, egyik a média-kommunikátori, a másik a kollégiumi-nevelő, de sok nem formális képzést is tartunk. Nagy öröm számunkra, hogy egyre több vendégdiák érkezik hozzánk. Ebben a szemeszterben két hallgató jön Debrecenből és kettő Pécsből, akik itt lesznek fél évig. Emellett húsz továbbképzést akkreditáltunk, nemrég zárult le a pedagógusok téli egyeteme, amelyen kétszázan vettek részt, és indulnak új szakirányok is. Igyekszünk megfelelni a trendeknek. Új tantermeket alakítunk majd ki, a HÖK-nek lesz közösségi terme, a tanároknak irodáik, ahol dolgozhatnak, és megújul a dékáni hivatal. Ami nagyon fontos, hogy végre lehet tornatermünk, nagyobb könyvtárunk olvasóteremmel, és vendégszobáink, ami nagyon is jól jön, amikor vendégségbe érkeznek kollégák. Az új épület rengeteg lehetőséget tartogat a számunkra, amit ha ügyesen és jól kihasználunk, nagyot tudunk fejlődni – hallottuk Námesztovszki Zsolttól, aki szólt a felújításról is.

– Az előkészületek visszavezethetők 2016 végére. A magyar kormány 1,5 millió euróval támogatta a teljes körű felújítást, az ötödik fázist. 2017 tavaszán elkezdődhettek az állapotfelmérések, a tervezési munkálatok, és elkészültek a felújítási tervek. Ez ügyben természetesen konzultáltunk a kollégákkal is, hogy mik az ő meglátásaik, szerintük mire mutatkozik igény a Karon, majd pedig 2017 vége felé kiírtuk a közbeszerzést. A munkálatok 2018 áprilisában kezdődtek el. A kivitelező egy konzorcium lett, vajdasági érdekeltségű cégek társultak, a Yumol, a Rotel, a Cim-Gas és az Expres-Servis. Pályáztak Belgrádból is, de a munkások, a gépek szállítása miatt nem fértek volna bele a költségkeretbe – mondta Námesztovszki Zsolt, aki azt is részletezte, hogy mi minden fékezte a munkálatokat.

– Még a kivitelezés előtt, a problémát rögtön az jelentette, hogy volt itt egy lakó, akinek a helyzetét meg kellett oldani, és időbe telt vele megegyezni. A munkálatok bontással kezdődtek, de már az elején akadályokba ütköztünk. Ez részben tervezési hibának tudható be, részben pedig a menet közben felmerülő problémáknak, amelyeket nem is lehetett előre látni. Egy belgrádi cég készítette az állapotfelmérést és a tervezést. A közbeszerzési bizottságot egyébként jómagam vezettem, de most így utólag látjuk, hogy voltak tervezési hiányosságok, holott a cég korszerű eszközökkel érkezett és nagyon komoly referenciákkal, egyebek közt Moszkvában és Dubajban dolgoztak. Ahogy tehát elindult a kivitelezés, nem várt, plusz munkával kellett számolnunk, például talajcserével a bejáratnál. Az egész talajt ki kellett cserélni. Mint később kiderült, itt azelőtt különböző építkezési hulladékot tároltak, a talaj pedig nem volt eléggé stabil ahhoz, hogy nagy oszlopokat, gerendákat lehessen ráhelyezni. Maga az alap sem volt annyira biztos, ahogyan az várható volt, meg kellett emelni és erősíteni. Közben feljött a talajvíz, amit a kivitelezők leszivattyúztak. Ami még bonyodalmat okozott, hogy csak akkor kaphattunk építkezési engedélyt, ha egy hatalmas üvegfelületet húzunk rá az épület hátsó részére. Az épület és a környéke szempontjából így látták jónak a műemlékvédők. Ez az épület ugyanis az 1800-as évek végén épült, monarchiabeli, és műemlékvédelem alatt áll. A homlokzatot is csak úgy tudjuk felújítani, ha az eredetiségét tartjuk szem előtt. Az óriási üvegfelület jócskán megnövelte az építkezési költségeket. Ez magával húzta a pénzeszközök átformálását, mert nem hagyhattuk nyitva az épületet. Emiatt a költségvetésből kimaradt a központi klíma beépítése is. A megnövekedett költségek miatt szükségünk volt további pénzeszközökre, amit a helyi politikum, a VMSZ és az MNT segítségével kérvényeztünk a magyar kormánytól. A média már beszámolt róla, hogy 300 millió forint lett jóváhagyva. Ez megközelítőleg 940 ezer eurót tesz ki, ami elegendő lesz az épület befejezésére és a felszerelés egy részére. A felújítást február 15-én kellene befejezni, de ez elhúzódik, főleg a nem várt költségek és munkálatok miatt. Az újratervezések, átszervezések is időbe telnek. Karunk az Újvidéki Egyetem része, és abban a pillanatban, amikor megérkezik a pénz, költségvetési tervmódosítást kell beadnunk. Ez tehát intézkedésekkel jár, amik jócskán eltarthatnak. Amint minden elrendeződik, a nem várt költségek fedezése mellett, a központi klímarendszer jelent majd egy nagy tételt, és ez is már az új költségterv szerint lesz finanszírozva – tudtuk meg Námesztovszki Zsolttól.