2024. április 20., szombat

Júniusban kezdik építeni az autóutat Bijeljina felé

Milliókat költ Szerbia a boszniai szerb entitás gazdasági erősödésének támogatására

Június elejére elkészül a Szerbiát a boszniai Szerb Köztársasággal összekötő autóút projektumdokumentációja, s a remények szerint még ugyanennek a hónapnak a végéig megkezdődnek az építőipari munkálatok is ezen az útvonalon – jelentette ki ma a Milorad Dodikkal, a boszniai hármas elnökség szerb tagjával és jelenlegi elnöklőjével folytatott beszélgetést követően Aleksandar Vučić államfő. Szerbia korábban magára vállalta, hogy 100 millió euróval finanszírozza a Száva folyót átszelő híd megépítését. Ennek a vállalt kötelezettségnek országunk eleget fog tenni – hangsúlyozta Vučić, a beruházást a boszniai Szerb Köztársaság és Bosznia-Hercegovina polgárainak ajándékozza Szerbia. A tervezett autóút célja, hogy összekapcsolja Bijeljinát Kuzmin érintésével a Belgrád–Zágráb autóúttal, majd a boszniai szerb entitás folytatja az út építését Brčko és Doboj irányába, ahonnan már létezik egy autóút Banjaluka felé. Vučić reményét fejezte ki, hogy a bosnyák–horvát föderáció entitása megépíti az út Brčko és a Szarajevó közötti szakaszt, ha ez az irány mellett foglal állást, így a régió egy teljes úthálózatot kapna, amely nagyban hozzájárulhat a gazdaság erősödéséhez és a kapcsolatok mélyítéséhez.

Az államfő arra is emlékeztetett, hogy tavaly 1,9 milliárd euróra emelkedett a Szerbia és Bosznia közötti árucsere-forgalom, sennek köszönhetően Szerbia a szomszédos állam legjelentősebb külkereskedelmi partnerévé vált a régióban.

Vučić beszámolója szerint egyéb fontos kérdésekre is rávilágítottak Dodik látogatása során, így szó esett a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokról és a párbeszéd folytatásának esélyeiről, a Koszovó által bevezetett 100 százalékos illetékről – mellyel Pristina Szerbia és Bosznia gazdaságát sújtja –, Belgrád és Szarajevó viszonyáról és a szerb entitás szerepéről.

Az államfő elmondta, hogy az aktuális bonyolult politikai körülmények miatt Dodik nehéz helyzetben van Bosznia-Hercegovinában, nem tud sok külföldi beruházást az országba vonzani, ezért megbeszélték, hogy folytatják a 35 évnél fiatalabb vállalkozók támogatásának programját. Szerbia és a boszniai szerb entitás eddig egyaránt 500 ezer eurót hagyott jóvá erre a célra, most pedig abban állapodtak meg, hogy Szerbia egymillió eurót különít el ennek a kezdeményezésnek a támogatására, a boszniai Szerb Köztársaság viszont 500 ezer euróval járul hozzá. Szubvenciókat hagy jóvá Szerbia a más államokból érkező beruházások támogatására is, nem kizárólag a szerbiai befektetést ösztönzi a szomszédos entitás területén – fejtette ki az elnök. Jelentős eredményeket vár a programtól.

Belgrád részt vesz a boszniai szerb önkormányzatok fejlesztésének a projektumában is, hozzájárul az egészségházak és a kórházak felújításához.