2024. április 24., szerda

Kiírták az Újvidék Gyógyszertár koncessziós pályázatát

Az önkormányzat nyilvános pályázati felhívást tett közzé az Újvidék Gyógyszertár koncesszióba adásának érdekében.

Az Újvidék Gyógyszertár többéves működési gondjai ezzel remélhetőleg megoldódnak.

Ha sikerül koncessziós partnert találni, akkor megoldódhatnak az Újvidék Gyógyszertár fenntartása körüli gondok (Dávid Csilla felvétele)

Ha sikerül koncessziós partnert találni, akkor megoldódhatnak az Újvidék Gyógyszertár fenntartása körüli gondok (Dávid Csilla felvétele)

– Önkormányzatunknak az a célja, hogy koncessziós szerződést kössön egy köz- és magántulajdoni viszony kialakításának érdekében, a tervet előzőleg jóváhagyta a köztársasági kormány. A koncessziós szerződés megkötésének köszönhetően megoldódnak majd az állami egészségügyi intézmény gondjai, rendszeressé válik a gyógyszerellátása. Ez főleg a peremvárosi területeken jelent nagy megkönnyebbülést a polgárok számára, mert ezekben a városrészekben kevesebb a magángyógyszertár – közölték a városvezetés illetékesei.

Nem mellékes, hogy az Újvidék Gyógyszertár objektumaiban orvosi vényre is meg lehet venni a gyógyszereket, ami jelentősen csökkenti a költségeket.

A koncesszió 15 évre szól a szerződés megkötésétől számítva. A pályázaton nyertesként megjelölt koncessziós partner magára vállalja az objektumok pénzügyi működésével kapcsolatos kockázatot. Az újvidéki önkormányzat összesen 25 önkormányzati tulajdonban lévő objektumot ad át használatra, és ezért a koncessziós partner bérleti díjat köteles fizetni a városnak. Ezenkívül, a koncessziós partner minden évben köteles szerződést kötni a köztársasági egészségügyi biztosítóval annak érdekében, hogy a gyógyszertárakban orvosi vénnyel lehessen kiváltani a gyógyszereket. A nyilvános felhívásra április 3-áig lehet átadni a pályázatokat – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Egy régebbi felmérés alapján egy 10 éves szerződés esetében az ingatlanok bérbevételének összege 248 millió dinárt tesz ki. Előzetes információk szerint a koncessziós szerződésben a város 33,3 százalékkal vesz részt, a magánvállalkozó pedig 66,7 százalékkal.

Újvidék polgármestere egy korábbi nyilatkozatában elmondta, az Újvidék Gyógyszertár önállóan működik, de nincsenek meg azok a piaci feltételei, mint a magángyógyszertáraknak, így emiatt került csődközeli helyzetbe.