2024. április 16., kedd

Egész évben a gazdákért

A Gunarasi Gazdakör minden tervét megvalósította az elmúlt évben – Elkezdődtek a gazdaképző előadások – A gazdakör elnöke eredményekről, tervekről számol be

Gunaras lakossága nagyrészt mezőgazdasággal foglalkozik, így nem meglepő, hogy az itteni civil szervezetek közül a Gunarasi Gazdakörnek a legtömegesebb a tagsága. A gazdakörhöz köthető a falu egyik legtömegesebb rendezvénye is, a szántóverseny, amit 2018-ban hatodik alkalommal szerveztek meg. Király Zoltán, a gazdakör elnöke arról számolt be lapunknak, hogy szervezetüknek tavaly is sikerült megvalósítani a szokásos tevékenységeiket.

Király Zoltán megnyitja az idei első gazdaképző előadást (Lakatos János felvétele)

Király Zoltán megnyitja az idei első gazdaképző előadást (Lakatos János felvétele)

– A tavalyi évet is gazdaképző előadásokkal kezdtük, 5–6 ilyet szerveztünk. Ezt követte a szokásos tavaszi munkaakciónk, amely során fásítottunk és rendbe hoztuk a legforgalmasabb dűlőutakat. Ellátogattunk az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárra, valamint első alkalommal eljutottunk a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra és Szakkiállításra is. A nyár elején volt egy kis szabadidőnk, majd sor került a kétnapos falunapra, aminek keretein belül megszerveztük a hagyományos szántóversenyt. Idén hatodik alkalommal rendeztük meg, és most is igen sok látogatót vonzott. Érdekes, hogy egyre több vidéki ember jön el e rendezvényünkre, és nemcsak vendégként, hanem résztvevőként is. A szántóversennyel tulajdonképpen ki is merült a gazdakör tagságának éves tevékenysége. Azt még fontos megemlíteni, hogy egész évben üzemelt a gazdakör irodája, a helyi közösség épületében. Itt a bejegyzések, felújítások, szubvenciók és pályázatok kapcsán nyújtunk segítséget a gazdáknak – mondta el Király, majd hozzáfűzte, hogy az iroda működését a gunarasi helyi közösség és Topolya község önkormányzata támogatják.

Az idei év vonatkozásában ismét a gazdaképző előadásokkal kezdte a munkát a szervezet. Az első ilyen jellegű előadásra tegnap került sor, és a megfelelő magkiválasztásról, valamint a növényvédelemről volt szó. A képzésen ezúttal is sok mezőgazdasági termelő vett részt. A gazdakör elnöke elárulta, hogy idáig három további előadást beszéltek meg, ezek közül az egyik igazi újdonságnak számít. Pénteken este lapunk melléklete, a Magvető fog élőújságot tartani a gunarasi gazdák számára. Király arról is beszélt, hogy további előadásokat is szeretnének tartani.

– Éves szinten 5–6 előadást szoktunk tartani, amelyek során a megfelelő magkiválasztásról, növényvédelemről, a jószágok takarmányozásáról és betegségeiről, valamint az aktuális pályázatokról és támogatásokról esik szó. Az idei évben az előadások mellett ugyancsak megszervezzük a tavaszi munkaakciót, valamint ellátogatunk a mezőgazdasági vásárokra. Újvidékre ingyen visszük a gazdakör tagjait, Hódmezővásárhelyre viszont minimális összeggel hozzá kell, hogy járuljanak az útiköltséghez. Idén is megszervezzük a szántóversenyt, és azon leszünk, hogy érdekes programokat tartsunk, valamint minél több látogatót idevonzunk – mondta el lapunknak a Gunarasi Gazdakör elnöke.