2024. március 29., péntek

A mellékhelyiségekről nem mellékesen

Tizenegy nyilvános illemhely van a város területén – A városközpontban csak egy üzemel

Ha sürget a természet, menni kell. Jó esetben ilyenkor otthon vagy munkahelyünkön tartózkodunk, ahol nagyon gyorsan toalettre tudunk menni, de ha éppen hétköznapi ügyeinket intézzük a városban, akkor gondban lehetünk. Mivel a lakosok nagy része tudja, hogy nagyon egészségtelen és kellemetlen a vizelet- és a széklet-visszatartás, ezért alternatív megoldásokat keres városunkban, hogy könnyítsen magán. A központban a híres amerikai franchise étterembe vagy valamelyik kávézóba kéredzkednek be a biológiai szükségleteiket végezni kívánók, különösen akkor, ha koncert, fesztivál vagy valamilyen más, tömegeket vonzó rendezvényről van szó. Az esti rendezvények esetében ez talán érthető is, hiszen az egyetlen működő nyilvános illemhely a központban csak 20 óráig tart nyitva, a műsorok pedig annál sokkal tovább tartanak. A Harcosok sorakozója lakótelepen viszont egy nyilvános toalett sincs, a helyi közösség azonban elég népes. Ott általában az uszodába surrannak be a parkban játszadozó gyermekek a szüleikkel. Ez talán a jobbik eset, hiszen sokszor lehetünk tanúi annak, hogy egyesek az utcán, az épületek közötti kis sikátorokban végzik el a dolgukat, bosszús perceket okozva ezzel a földszinti vagy az első emeleten élőknek.

A Zeneiskola és a Városháza közötti nyilvános illemhely 8-tól 20 óráig használható (Fotó: Gergely Árpád)

A Zeneiskola és a Városháza közötti nyilvános illemhely 8-tól 20 óráig használható (Fotó: Gergely Árpád)

A palicsi helyi közösségben hét nyilvános illemhely üzemel: egy a víkend telepen, egy a rekreációs parkban, három a Hősök parkjában, kettő pedig az Ifjúság parkban. Bajmokon egy nyilvános WC van a Trumbić utcában. Szabadka területén három nyilvános illemhely van, melyekből kettő használható. Az egyik a Sportcsarnok mellett található, a másik pedig a Zeneiskola és a Városháza közötti parkolóban, és ez reggel 8-tól este 8-ig működik, emellett meg kell hagyni, hogy mindig tiszta. A Zsinagóga melletti nyilvános mellékhelyiség nem működik, az önkormányzat illetékeseihez intézett kérdésünkre, hogy miért nem, nem kaptunk választ, ahogy arra a kérdésünkre sem, hogy a jövőben tervez-e a város a forgalmasabb városrészeken újabb illemhelyeket üzembe helyezni, illetve azt sem tudtuk meg, hogy véleményük szerint hányat kellene kiépíteni, és hol lenne azokra szükség. Minden fent említett nyilvános illemhelyet üzlethelyiségként tart számon az önkormányzat vagyonjogi titkársága, így a bérlők végzik a karbantartásukat.

Jó azonban tudni, hogy szankciók fenyegetik azokat, akik alapvető biológiai szükségleteiket közterületen végzik el, annak ellenére, hogy nincs elegendő hozzáférhető és használható illemhely Szabadkán. Ha a kommunális rendőr fülön csípi az elkövetőt, az illetőnek 2500-től 5000 dinárig terjedő büntetést kell fizetnie.