2024. április 24., szerda

Kátyúk városszerte

A közlekedés tekintetében a tél rendkívüli jelentőséggel bír. Egyrészt a megnehezített útviszonyok okoznak gondot, a hótól, hidegtől, fagytól, jégtől csúszóssá, rosszabb esetben járhatatlanná válnak az utak. Másrészt maguk az utak is megsínylik az időjárás viszontagságait – a hó, a fagy, a fagyási és olvadási ciklusok váltakozása miatt a tél a kátyúk keletkezésének időszaka.

Olvadás után a Banija utcában (Fotó: Gergely Árpád)

Olvadás után a Banija utcában (Fotó: Gergely Árpád)

A korábban lehullott hó az elmúlt napokban tapasztalható szinte kora tavaszias időjárás következtében teljes mértékben elolvadt, és ezáltal láthatóvá váltak a tél kártékony tevékenységének következményei. Szabadkán járva több utcában is találkozhatunk új útburkolati hibákkal. Hogy teljesen új kátyúkról és repedésekről van szó, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a lemorzsolódott kövek, aszfaltdarabkák még mindig ott vannak az utakon.

Kátyú a sugárút és a Petar Leković utca sarkán (Fotó: Benedek Miklós)

Kátyú a sugárút és a Petar Leković utca sarkán (Fotó: Benedek Miklós)

Nem új keletű problémáról van szó, városszerte minden évben tapasztalhatjuk az utak ilyen formájú romlását, így az utak szanálását irányító Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat éves programjában kiemelt jelentősége van az utak kátyúzásának, és a tavasz beköszöntével az utakon rendszeresen találkozhatunk munkásokkal, akik munkagépekkel az úthibák eltüntetésén dolgoznak több-kevesebb sikerrel. A folyamatos felújítás következtében egyes szakaszok a Folt hátán folt, tű benne sosem volt. Mi az? találós kérdést juttathatják eszünkbe.

A téli állagromlás nemcsak a régebben aszfaltozott utakat érinti, hanem azon utak esetében is találkozunk kátyúkkal, amelyek a közelmúltban kaptak új aszfaltburkolatot.

A gépkocsivezetők és természetesen a közlekedés egyéb szereplői részéről ezen okból kifolyólag is fokozott óvatosság javallott, hisz a kátyúk a járművek (autók, motorok, kerékpárok) épségére is veszélyt jelentenek.