2024. március 29., péntek
ÓBECSE

Véget ért az inklúziós program

Sikeresen zárult Óbecsén az egyéves inklúziós program: 15 roma személy egy éven át dolgozhatott a Botra szeméttelepen a primáris és szekundáris szemét válogatásán, öten pedig terepmunkát végezhettek ez alatt az idő alatt, amelynek a célja a roma kisebbség felkarolása, a társadalmi és oktatási rendszerbe való bekapcsolása volt – szögezték le a projektum prezentációján a szakemberek.

A projektum lezárásával a résztvevők munkaszerződése ugyan lejárt, de négyen közülük állást kaptak a Tiszamente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft.-ben, a többiek pedig továbbra is szemetet válogatnak a Botrán, ebből tesznek szert jövedelemre. A projektum keretében a Tiszamente Kft. új munkagépeket vásárolt, és a munkafeltételeken is tudott javítani a szeméttelepen.

A terepmunkát végző személyek elmondása szerint sok roma egyáltalán nem szerepel a nyilvántartásokban és nincs személyi igazolványuk sem – ők lényegében láthatatlanok a társadalom számára. A velük való kapcsolatfelvétel azonban nem volt hiábavaló: ebben az iskolaévben több mint 300-an iratkoztak be általános vagy középiskolába, sőt egyetemre is, és közülük 35 felnőtt élt a Második esély elnevezésű funkcionális képzés lehetőségével.

Az Óbecse község területén élő romák foglalkoztatását célul tűző projektumot a városok és községek állandó konferenciája (SKGO) és a Német Műszaki Együttműködési Szervezet (GIZ) támogatta 200 ezer euróval, a végrehajtásában pedig az óbecsei önkormányzat, a Tiszamente Kft., a Szociális Védelmi Központ és a Đina Humanitárius Egyesület vett részt. A projektumtanulmány alapján fog elkészülni a roma lakosságra vonatkozó helyi akcióterv is.