2024. március 29., péntek
FEBRUÁR 26-ÁN

Negyedik árverezés a Jugoremedijában

Radovan Savić csődeljárási igazgató közzétette a Jugoremedija gyógyszergyár vagyonának újabb – immár negyedik – eladási felhívását, mely szerint február 26-án, 12 órakor a gyár ügyviteli épületében tartják meg az árverezést.

Negyedszerre sikerül gazdát találni? (Kecskés István felvétele)

Negyedszerre sikerül gazdát találni? (Kecskés István felvétele)

Az előző három eladási kísérlet alkalmával a gyárat jogi személyként próbálták eladni, de egyik alkalommal sem volt érdeklődő a megvásárlásuk iránt. Most árverezés formájában próbálják eladni a gyár összes ingó és ingatlan vagyonát, amelynek a kezdőára 1,239 milliárd dinár. Aki ennél az összegnél egy dinárral többet kínál, azé lehet a gyár. Legutóbb valamivel több mint 1,9 milliárd dinárért próbáltak vevőt találni, ami a csődeljárási igazgató szavai szerint a gyár felbecsült értékének a fele.

A Jugoremedija az egyetlen gyógyszergyár az országban, amely még nem talált gazdára. Annak ellenére sem, hogy az elsők között privatizálták, még 2002 őszén. A dolgozók tiltakozása miatt ugyanis a magánosítást három és fél évvel később megsemmisítették és újra többségi tulajdonosok lettek a kisrészvényesek. Ez azonban nem állította meg a gyár hanyatlását. Agóniájuk azóta is tart.

A helyzetüket az is bonyolítja, hogy a vagyonuk jelentős részét képezik a gyógyszergyártási szabadalmak is (összesen kilenc gyógyszerről és 12 gyógyászati készítményről van szó), amelyeket egy ideig ideiglenesen használt a gyár bérlője (az újvidéki Union Medic). Most azonban nem akarják visszaadni a tulajdonosnak. Az ügy a nagybecskereki Gazdasági Bíróság előtt van, és így a leendő ítélet is a tárgyát képezi a vagyonnak. Vélemények szerint ez a legnagyobb kerékkötője annak, hogy gazdát találjon az egykor egyik legerősebb nagybecskereki gyár.