2024. április 18., csütörtök

Megindulhat a mechatronikai technikus képzés

Az adai Műszaki Iskola iratkozási terveiről

Adán a Műszaki Iskola száznyolcvan elsős tanuló részére öt korábbi és egy új szak megnyitását tervezi magyar és szerb nyelven a 2019/2020-as tanévben a gépészet és fémmegmunkálás, az elektrotechnika, valamint az építészet és földméréstan szakterületen.

Gilice Hilda (Csincsik Zsolt felvétele)

Gilice Hilda (Csincsik Zsolt felvétele)

Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy a négyéves mechatronikai technikus képzés a tervezett új szak, amelyet majd magyar nyelven oktatnak. Kiemelte, hogy az adai Műszaki Iskola a gazdasági szereplők igényeivel összhangban készítette el a beiratkozási tervet a következő tanévre.

– A gépészet és fémmegmunkálás szakterületen tervezzük a számítógépes vezérlés technikusa, vagyis a CNC-technikus szak megnyitását. Ez négyéves magyar nyelven folyó képzés, amelyre 30 tanulót várunk. Indítunk még fémmegmunkálógép-kezelő szakot magyar nyelven, duális képzésben, erre szintén 30 tanulót várunk. Ez hároméves képzés, amelyben a tanulók a gyakorlati oktatást a vállalatokban sajátítják el. Az elektrotechnika szakterületen tervezzük, a korábbi évekhez hasonlóan, a számítógépek elektrotechnikusa szakot, ez négyéves képzés. Erre a magyar tannyelvű szakra 30 tanulót várunk. E szakot szintén nagyon fontosnak tartjuk az információs-kommunikációs világban, mivel a tanulók főként programozással és számítógépekkel foglalkoznak. A négyéves mechatronikai technikus képzés lesz az új szak, magyar nyelven, erre 30 tanulót várunk – magyarázta Gilice Hilda. – A mechatronikai technikus szakról azt kell tudni, hogy nagyon népszerű, a gépészet, az elektrotechnika és az informatika területéről ad átfogó ismereteket a diákoknak. A gazdaság igényli ennek az oktatási profilnak a bevezetését, miután a mechatronikus minden szférában megjelenik, az autóipartól kezdve bármely más műszaki területig. A mechatronikai technikusok megtanulnak automata rendszerekkel dolgozni, a képzésükben megjelennek a CNC-gépek, a robotok, valamint a hidraulikus és pneumatikus rendszerek. Az új szak bevezetését azért tartjuk fontosnak, mert látjuk, hogy a világ az automatizáció felé halad. Az új szak bevezetésével kapcsolatban konzultáltam a vállalatok képviselőivel és vezetőivel, valamint a szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatójával. Olyan irányban kívánunk nyitni, ami népszerű, és amire igény van. Külön oktatási profilt nem nyitunk a robotikára, mivel a gazdasági szféra inkább a mechatronikát részesítette előnyben, de ennek része lesz a robotika is. A tanulóknak igyekszünk a legjobb tudást átadni, a legkorszerűbb eszközökkel. Az iskolában már évek óta folyik az oktatás a hálózati üzemeltető-rendszergazda szakon, és ismét szerb nyelven tervezzük megnyitni 30 tanuló számára.

A CNC-fémmarósok képzése az iskolai tanműhelyben (Csincsik Zsolt felvétele)

A CNC-fémmarósok képzése az iskolai tanműhelyben (Csincsik Zsolt felvétele)

Továbbá az építészet és földméréstan szakterületen tavaly elindítottuk a falazó-vakoló kőműves, illetve az ács szakot, erre 15-15 tanuló felvételét tervezzük magyar nyelven. A leendő diákok számíthatnak az ösztöndíjra azoktól az adai és zentai cégektől, amelyek tavaly is felajánlották az ösztöndíjazás lehetőségét a tanulóknak – nyilatkozta az iskolaigazgató.

A Műszaki Iskola már leadta véleményezésre az iratkozási tervet a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a tartományi oktatási titkárságnak. Gilice Hilda elmondta, hogy az iratkozási terv összeállításánál arra törekedett a középiskola, hogy megfeleljen a gazdasági igényeknek, népszerű oktatási profilokat kínáljon fel a diákoknak, valamint hogy elkerülje az azonos szakok megnyitását a környező iskolákkal. Az iskolaigazgató reméli, hogy az oktatási minisztérium jóváhagyja a tervet, és a következő tanévtől megnyithatják az említett szakokat.