2024. március 19., kedd

Újra bemutatókkal indul a Turiai Kolbászfesztivál

A zomboriak február 1-jén, a szabadkaiak 8-án, az újvidékiek pedig 15-én kóstolhatnak

A 35. Turiai Kolbászfesztivál az idén február 22‒24-éig kerül megrendezésre. A szervezők a fesztivált megelőző hónapokban hetente rendszeresen összejönnek az egyesület székházában, és a legapróbb részletekig megvitatják a fontosabb tennivalókat, hogy a térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye minél zökkenőmentesebben teljen, a látogatók és a vendégek, valamint a kiállítók, fellépők, versenyzők számára. Hétfőn a szervezőbizottság újra a rendezvény népszerűsítésén dolgozott, ugyanis már két és fél évtizedes hagyománnyá vált, hogy az érdeklődők Zomborban, Szabadkán és Újvidéken is megkóstolhatják, valamint bemutatói áron meg is vásárolhatják a nemzetközileg is elismert turiai kolbászt. A Kolbászfesztivál Egyesület elnöke, Atanasković Miroslav-Toča elmondta, a zomboriak február 1-jén, a szabadkaiak február 8-án, az újvidékiek pedig február 15-én kóstolhatják meg, illetve vásárolhatnak turiai kolbászt.

‒ Reggel 9 órától délután 16 óráig mind a három vajdasági nagyvárosban az érdeklődők kedvező áron vásárolhatnak friss, száraz- és rostélykolbászt. A friss kolbász 400, a szárazkolbász 600, a rostélyos sült kolbász pedig a helyszínen frissen sütve, lepényben, mustárral kínálva mindössze 150 dinárba kerül. Ezek valóban szimbolikus árak, aminek az eredménye az, hogy pár óra leforgása alatt minden áru elkel, amit már mi is és a szervezők is megszoktunk – mondta a Turiai Kolbászfesztivál elnöke. Kiemelte, a fesztivált az idén február 24‒26-éig tartják meg a falu központjában, ahova ismét több tízezer látogatót várnak. Ezt megelőzően, február 21-én délben a Kolbászházban a védnököket és támogatókat fogadják, a fesztivál kísérőrendezvényeként pedig február 23-án, csütörtökön, 18 órai kezdettel a helyi közösség kistermében megnyílik a szenttamási Art Galéria hagyományos, árusítással egybekötött kiállítása.

Az idéntől újításokat terveznek, mégpedig a szárazkolbász-versenyt és a kolbászgyúró-versenyt illetően.

‒ A versenyre három kategóriában lehet benevezni. Az első kategóriában csak a turiai böllérek szárazkolbászát várjuk, azaz a házigazdák versenyeznek egymás között (pontosan úgy, mint 35 évvel ezelőtt), hogy ki készíti a legfinomabb kolbászt. A második kategóriában az egész országból várják a benevezéseket, illetve a szárazkolbászmintákat, a harmadik kategóriában pedig kizárólag a külföldön gyártott kolbászokat bírálja el a szakzsűri. Ugyancsak újdonságnak számít a tavaly indult, de az idén már sokkal nagyobb méretűre tervezett kolbászgyúró verseny, amelyen a résztvevő csapatok számára 5 kg húst és 10 méter belet biztosítunk, a kolbászkészítéshez szükséges felszerelést és a fűszereket pedig a versenyzők hozzák magukkal. A tervek szerint a verseny szombaton, február 23-án reggel 9 órakor kezdődik, az eredményhirdetés pedig 13 órakor lesz – sorolta a tudnivalókat.