2024. április 26., péntek
OLVASNIVALÓ

A hagyományos televíziócsatornáknak annyi?

Téli sorozatmustra

A Netflix és a hozzá hasonló, előfizetős online tartalomsugárzó oldalak megjelenésével várható volt, hogy előbb-utóbb vetélytársai lesznek a hagyományos televíziós csatornáknak, de arra kevesen mertek volna mérget venni, hogy már a múlt évben lepipálják őket. Márpedig, ha hinni lehetne az FX (Fox Extended) kábelcsatorna éves jelentésének, akkor a múlt év volt az első, amikor az internetes streaming-szolgáltatók több sorozatot mutattak be az országos-, illetve a kábelcsatornákhoz képest. A jelentés szerint 2002-ben az iparágban vezetőnek számító Egyesült Államokban még csak 182 sorozat került forgalomba, 2017-ben már 487, 2018-ban pedig 495 szériát kínáltak a nézőknek. Most először fordultak meg az arányok is, mert míg 2017-ben az országos csatornákon 153, a hagyományos kábelcsatornákon 175, az online streaming-szolgáltatókon pedig összesen 117 sorozat jelent meg, addig tavaly az utóbbi platformon 160 széria debütált, az országos csatornákon csak 146, a hagyományos kábelcsatornákon pedig 144. Tehát míg a tévécsatornák esetében a sorozatgyártás csökkent, addig a streaming-szolgáltatók folyamatosan növelik a sorozataik, filmjeik számát. Természetesen a jelentés kizárólag a fejlett világban zajló trendre vonatkozik, mivel országunkban legalábbis, a néhány hazai internetes tartalomszolgáltatót leszámítva egyedül a Netflix és az HBO Go nyújtotta kínálat nézhető, s az előbbinél sem az anyagiak hiánya okozhat komolyabb gondot, hanem mindenekelőtt az idegen nyelvtudás hiánya. A Netflix ugyanis, egyelőre legalábbis 90 százalékban eredeti nyelven, vagy pedig angolul, németül stb. feliratozva szórja a műsorát. Egyszóval a 2018. év a streaming-szolgáltatások világában a terjeszkedésről szólt. Ezzel szemben az idei esztendőben a trendek követői szerint a Disney+ személyében új tartalomszolgáltató ingathatja meg a Netflix egyeduralmát.

Ugyanakkor a számos szereplő jelenlétével könnyen a bőség zavara állhat fenn, s ennek egyértelmű jeleként a 30-as éveibe lépő korosztály képviselői közül egyre többen térnek vissza a torrentezéshez. A bibi ugyanis az, hogy a HBO Go, a Netflix, az Amazon Prime, a Hulu, a YouTube Premium, mostantól pedig a Disney+ nézéséért külön-külön fizetni kell. Egyenként nem kerülnek sokba ezek a szolgáltatók, de az összeset használva egy csinos összeget kell leperkálnunk külön-külön mindegyiknek, és ez már komolyabban megterhelheti a családi költségvetést.

No, de az elemezgetés és bölcselkedés helyett nézzük, hogy télen milyen sorozatok elé is érdemes leülnünk. Ezek közül mindenekelőtt a Das Boot (A tengeralattjáró) televíziós sorozat variációját kell kiemelni, amely Wolfgang Petersen 1981-ben bemutatott, azonos című kultuszfilmjének a folytatása.

Úgyszintén Németországból érkezik a Deutschland 86 című széria, amelyben a Volt egyszer két Németország (Deutschland 83) című széria főhősei életének a kísérését folytathatjuk a hidegháború évei alatt. Az HBO-n nemrég kezdték el vetíteni a Boszorkányok elveszett könyve (A Discovery of Witches) című fantáziasorozatot. A sorozat főhőse egy egyetemi tanárnő, az alkímia elismert kutatója. Néhai szülei boszorkányok voltak, neki azonban nincsen különösebb ereje. Amikor viszont visszatér szülővárosába, hogy tudományos publikációjához ősi kéziratokat kutasson fel, az egyik ilyen kiadvány megtalálása feléleszti a tanárnő szunnyadó varázserejét, s minden más mágikus lény érdeklődését is a könyv iránt, s ebből adódnak a bonyodalmak.

Az új esztendő első hónapjában A törvény nevében (True Detective) harmadik évada ígérkezik igazi ínyencfalatnak, de a Hulu streaming-szolgáltató úgyszintén ebben a hónapban tette elérhetővé a Future Man sci-fi vígjátéksorozat második évadját is, a Netflixen pedig a Star Trek: Discovery széria folytatódik. A vadiúj sorozatok közül január közepén érkezik az Átjáró (The Passage) című sci-fi /thriller sorozat, amely Ridley Scott bábáskodásával készült el. A történet főszereplője egy fiatal lány, akit egy kísérleti laborból ment meg egy FBI-ügynök. A laborban egy halálos vírust tesztelnek, s a kormánykísérletek balul ütnek ki, s a két főhős körül elszabadul az apokalipszis...

Februárban a Netflix boszorkánykonyhájából kerül ki a The Umbrella Academy kultuszképregény sorozatváltozata. A sorozat bizarr képességekkel megáldott szuperhősök diszfunkcionális családjáról szól, kiknek tagjai kénytelenek együtt dolgozni, hogy végére járjanak apjuk rejtélyes megölésének, miközben eltérő személyiségeik és képességeik miatt kezdenek eltávolodni egymástól... Egy misét megérhet a DC képregény-univerzum tartalomszolgáltatójára (DC Universe) érkező Doom Patrol széria is, amely főhőseinek a változatosság kedvéért nincsenek szuperképességeik, csak szörnyű dolgok történtek velük, és most eltorzult testtel, mutánsként élik életüket. A traumákon való túllépésben az segít nekik, hogy egy nagyon furcsa jelenséget vizsgálnak ki, és kénytelenek megvédeni a Földet attól, amit találnak.

Február és az évszak utolsó nagy dobása lehet a Whiskey Cavalier című dramedy, amelynek főhőse egy kemény, de mégis érzékeny FBI-ügynök, aki egy őt érzelmileg megviselő szakítás után egy belevaló CIA-s ügynöknőt kap maga mellé. Vele, illetve az általuk toborzott humoros, de cseppet sem hősies emberekkel keverednek különböző kalandokba, és rendszeresen megmentik a világot és egymást.