2024. április 20., szombat

Több mint hatvanmillió dinár a nemzeti tanácsoknak

A kormány ülése (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A kormány ülése (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Hamarosan megalapítják az Újvidék Tudományos és Technológiai Park korlátolt felelősségű társaságot (kft.). Alapítója és egyetlen tagja Vajdaság Autonóm Tartomány, mint a társaság tőkéjének 100 százalékos tulajdonosa. Az alapításra vonatkozó határozatot szerdán fogadta el a tartományi kormány.

A tudományos-technológiai park létrehozásának célja lehetővé tenni a kutatóknak és a tudományos kutatómunkával foglalkozó intézményeknek, hogy eredményeiket a gyakorlatban is alkalmazni tudják, hogy munkájuk gyümölcse a termékekben, szolgáltatásokban jelenjen meg a piacon. A központ létrehozásával a csúcstechnológiai területeken vállalkozásba kezdő fiatalokat is segíteni szeretnék, valamint lehetővé tenni az egyetemről kikerülő legeredményesebb hallgatóknak, hogy kutató és fejlesztő tevékenységekben állást találjanak Újvidéken.

Az Igor Mirović elnökletével tartott kormányülésen a kisebbségi nemzeti tanácsokra, valamint a multikulturalizmus és a tolerancia fejlesztésére vonatkozóan is elfogadtak és a parlament elé utaltak két határozati javaslatot. Az egyik értelmében a költségvetésből 60,1 millió dinárt fordítanak a tartományban működő kisebbségi nemzeti tanácsok tevékenységére, a másik pedig arról szól, hogy 47 millió dinárt irányoztak elő a nemzeti kisebbségek helyzetének javítására, a multikulturalizmus és a tolerancia fejlesztésére és a roma nemzeti kisebbséghez tartozók helyzetének jobbítását célzó intézkedésekre.
A tartományi kormány rendeletben határozta meg Vajdaság AT Mihajlo Pupin-díjának, valamint a tartományi elismerések odaítélésének eljárását, és kinevezte az elismeréseket odaítélő bizottságot. Ennek elnöke dr. Nenad Krstić, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, tagjai pedig: dr. Pavle Budakov, az Orvostudományi Kar nyugalmazott tanára, Dragana Milošević okleveles hegedűművész, Boško Vučurević, a Tartományi Gazdasági Kamara elnöke, Slobodan Boškan, a Vojvodina Röplabdaklub igazgatója, dr. Vitkay Kucsera Ágota, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, valamint Nada Vujović, a Dnevnik napilap fő- és felelős szerkesztője.