2024. április 25., csütörtök

A hivatalnok legyen kedves, együttműködő és türelmes

Február 4-étől alkalmazzák az állami tisztviselők kompetenciáinak meghatározására vonatkozó rendeletet. Ennek értelmében minden hivatalnokot írásban tájékoztatnak az ügyfelekkel, munkatársakkal, főnökökkel szembeni viselkedési modellekről, valamint arról, hogy milyen tudást és képességeket várnak el tőle.

A munka hatékonyságán és az együttműködési készségen kívül a teljesítményértékelés elemei közé tartozik majd az is, hogy az illető állami beosztott kedves és türelmes legyen, közérthetően kommunikáljon. A főnöki beosztásban levőktől elvárják, hogy mindenkinek a rendelkezésére álljanak, hogy sikeresen építsék a szakmai kapcsolatok hálózatát, valamint hogy eredményesen tárgyaljanak és oldják meg a konfliktusokat.

„Megváltozik a teljesítményértékelés. Eddig valóban nehezen hihető adatok jutottak el hozzánk, például hogy a tisztviselők csaknem 90 százaléka kitűnően végzi munkáját, miközben az adott állami szerv eredményeihez valójában nem is járultak hozzá érdemben” – mondta az RTS műsorában Zoran Kasalović, az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium tisztségviselője. Dragana Janković a köztársasági kormány káderügyi szolgálatának képviseletében hangsúlyozta: a jövőben fontos szempont lesz, hogy az állami alkalmazott hogyan kezeli az információkat, hogyan építi a szakmai kapcsolatokat, hogyan viszonyul a tanuláshoz, ellenáll-e a közigazgatásban bekövetkező változásoknak.

Eddig 20 000 államigazgatási hivatalnokhoz juttatták el a teljesítményértékelési nyomtatványt, az év végéig pedig az illetékeseknek ki kell dolgozniuk a közszektorban dolgozó többi 500 000 foglalkoztatottra érvényes mércéket is. Janković elmondta: kidolgoztak egy programot, mely szerint jelentősen növekszik a vezető beosztású káderek felelőssége. Beosztottjaik munkájának értékelésekor konkrét eredményekkel, illetve a mulasztások felsorakoztatásával kell alátámasztaniuk állításaikat. Egyébként egy szabályzat szerint a hivatalnokok fizetése ugyanazon beosztásban egész szolgálati idejük alatt legfeljebb 40 százalékkal növekedhet. Ha valaki kimagaslóan teljesít, mindössze 2 év alatt 10 százalékos emelést is kaphat. Jövőre mindezt a sokat emlegetett fizetési osztályok bevezetése is meghatározza.