2024. április 24., szerda

Birsalmából készült a legjobb pálinka

Kocsonya- és pálinkakülönlegességeket, helyi finomságokat lehetett kóstolni Bácskossuthfalván

Az idén három országból, több mint 500 mintával neveztek be a bácskossuthfalvi Rizling Szőlész- és Gyümölcsészegyesület pálinkafesztiváljára, az Ady Endre Művelődési Központ kocsonyaversenyén pedig 23 étket értékelt a zsűri. A rendezvényt Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára nyitotta meg az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban.

A serleggel díjazott pálinkakészítők és a szervezők csoportképe a fesztivál záróperceiben (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A serleggel díjazott pálinkakészítők és a szervezők csoportképe a fesztivál záróperceiben (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az élelmiszer-biztonságra vonatkozó szabályzat alapján hivatalosan bárki (az előírásokat tiszteletben tartva) főzheti és értékesítheti a pálinkáját. Az egyik alapfeltétel, hogy a minisztérium honlapján regisztrálja magát, ezután a felügyelőség véleményezi a kifőzésre előirányzott helyiségeket. Az eladás utáni adózás feltételei nem változtak – nyilatkozta Juhász Attila, és elmondta azt is, hogy a minisztérium a 7 millió dinárral megemelt költségvetését vidékfejlesztési célokra irányozta elő, és hamarosan átlagosan 50%-os vissza nem térítendő támogatásról hirdetnek pályázatot több ágazatban.

Fábrik Attila, a főszervező Rizling elnöke örömének adott hangot, hogy a 2018-as kedvezőtlen időjárás ellenére szép számmal érkeztek minták a versenyre.

– A barack, a szilva esetében majdnem 100%-os kiesés volt tavaly, nem is mertük remélni, hogy ennyien jelentkeznek, a hazaiak mellett Magyarországról és Boszniából is beneveztek. Minőségében egyre erősebb a mezőnyünk, 93 arany, 115 ezüst és 146 bronz minősítést ítélt oda a 18 tagú zsűrink. A fesztivál legjobb pálinkája Temerinből Lukács Roland közreműködésével érkezett hozzánk, és birsalmából készült – tudtuk meg Fábrik Attilától.

A temerini nyertes italt egy debreceni pálinka, Bíró István Balázs cseresznyéből készült párlata követte, majd a helyi Mrvelj Anto szőlőpálinkája lett a bronzérmes. Bácskossuthfalva legjobb pálinkáját almából főzték, és a bírák döntése alapján Varga János vehetett át érte serleget. Ezúttal 13 gyümölcsfajtából adtak át mintát, a legtöbbet szőlőből, szilvából, birsből és almából főzték. A 14. kategóriába sorolták a szervezők a pálinkakülönlegességeket. Ez utóbbinak a győztese a helyi Matolcsi Tibor és bodzából készült itala. Emellett csalánból, céklából, cukorrépából vagy például paprikából készült párlatokkal is beneveztek.

A kocsonyafesztiválra négy kategóriában várták a mintákat. Tímár Gabriella, a rendezvényt levezénylő Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonya szerint a fesztivál hatására mind többféle bácskossuthfalvi kocsonya készül.

Kelendő volt a kocsonya a fesztiválon, elkeltek a versenybe szállt minták (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kelendő volt a kocsonya a fesztiválon, elkeltek a versenybe szállt minták (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Én kétféle kocsonyáról tudok, de van több is, hiszen ahány ház, annyi szokás. Sertésből, zöldségek felhasználásával készült az egyik változat, a másik verzió pedig füstölt húsból, csupán fokhagyma felhasználásával – nyilatkozta a fesztivál egyik főszervezője, aki maga is próbára tette főzőtudományát, és a legjobb bácskossuthfalvi étkek kategóriájában meg is nyerte az első helyet. Az eredményeket Ments András, a kocsonyákat elbíráló zsűri elnöke ismertette, és elmondta, hogy a legjobb hagyományos sertéskocsonya-mintát Vér János adta át, mint ahogy a kocsonyakülönlegességek kategória győztese is ő lett baromfiból főtt étkével. Az étel-ital kombináció kategóriáját Surányi Péter (bikavér gyümölcskocsonyával és fűszeres csillag kecskesajtfinomsággal) nyerte meg. A fesztivál két legeredményesebb kocsonyakészítője tehát Magyarországról érkezett: Surányi Péter és Vér János.