2024. március 28., csütörtök

Az idén megkezdődik a szennyvízhálózat kiépítése

Nem csak elméleti síkon emlegetik majd a palicsi turizmust

A 2018-as év folyamán a lakosok több palicsi fejlesztésről, beruházásról értesülhettek. A helyi közösség területén két alapkő letételére került sor, kerékpárutat építettek ki, elkészült a szennyvízhálózat tervdokumentációja és az infrastruktúra is bővült. Az előttünk álló időszakban tervezett befektetéseknek köszönhetően remélhetőleg többen látogatják majd a települést a hazai és a külföldi turisták egyaránt. A tavalyi év munkáiról és az idei tervekről Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke számolt be lapunknak.

Palics vonzó üdülőhely a turisták számára (Fotó: Gergely Árpád)

Palics vonzó üdülőhely a turisták számára (Fotó: Gergely Árpád)

– A hosszú, kitartó munka meghozta a gyümölcsét. Művelődés szempontjából nagyon fontos, hogy megtörtént a palicsi Magyar Művelődési Központ alapkövének letétele, és a munkálatok is megkezdődtek. Közel 10 éve történt meg a parcellák összevonása, a tervdokumentáció kidolgozására fordítandó összegért harcolni kellett, de a támogatást a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően sikerült megvalósítani. Évtizedes kívánsága volt a lakosságnak az akvapark létrejötte, és tavaly ennek a komplexumnak az alapkőletételére is sor került. A munkálatok itt is a kezdetüket vették, és az időjárási körülményektől függően zajlanak – nyilatkozta lapunknak Dobó Márta.

A Magyar Művelődési Központ épületének ez év második felében kell a tető alá kerülnie, a helyi közösség közgyűlésének elnöke azt mondja, nincsenek lemaradva, és állítja, hogy minden a tervek szerint fog alakulni.

Dobó Márta (Fotó: Gergely Árpád)

Dobó Márta (Fotó: Gergely Árpád)

– Köztudott, hogy nem Palics, hanem Szabadka Város a beruházó, a helyi közösségnek nincsenek önálló bevételi forrásai, nem rendelkezik elegendő emberállománnyal, mert a létszámleépítések a helyi közösségek titkárait is érintették. Tavaly óta a titkárunk nemcsak Palicson, hanem Radanovácon is dolgozik. Ez kellemetlen fordulata volt a tavalyi évnek, de a titkár nagyon igyekszik helyt állni mindkét helyen. Ennek ellenére a Magyar Művelődési Központra vonatkozó befektetés a helyi közösség és a Művelődési Egyesület nagy sikere. 2020-ban már használni is lehet majd a létesítményt, a tervek szerint akkor fogják elvégezni a belső berendezést, hangosítást, világítást, az irodahelyiségek kialakítását. Az akvapark esetében is több éven keresztül beszéltek a beruházó érkezéséről, végül kedvező döntés született, a köztársasági kormány és a tartományi kormány is egyetértett abban, hogy az első lépéseket helyi szinten kell meghozni. Így most olyan tartalom teremtődik, ami lehetővé teszi, hogy a turizmusról ne csak elméleti szinten beszélhessünk Palicson, hanem több napon át tartalmas időt tölthessenek el itt az ide látogatók – mondta Dobó Márta.

Közel másfél kilométeres szakaszon épült ki 2018-ban a kerékpárút a Horgosi út mentén.

Az év második felében tető alá kerül a Magyar Művelődési Központ épülete (Fotó: Gergely Árpád)

Az év második felében tető alá kerül a Magyar Művelődési Központ épülete (Fotó: Gergely Árpád)

– Nagy eredménye a 2018-as évnek a kerékpárút kiépítése a Hajdújárást összekötő szakaszon. Voltak olyan kifogások, hogy több helyen keresztezi az utat, de tudni kell azt, hogy a tervdokumentáció alapján valósult meg pályázati pénzek segítségével. Annak ellenére, hogy többen kifogásolják, az utat használó kerékpárosok nagy örömmel veszik igénybe. Nagyon sok kisdiák ezen közlekedik, csak most nem az autós forgalommal haladnak együtt, hanem külön pályán. Biztos, hogy lehetett volna szerencsésebb megoldással is szolgálni, de úgy gondolom, oka volt annak, hogy így dolgozták ki a tervet – magyarázta Dobó Márta, majd hozzátette, hogy az utcák kiaszfaltozásában nem volt nagy előrelépés, viszont a Tuki Ugaraknál egy 1000 méteres szakaszra került útburkolat, felújították a Rijekai és az Ausztráliai utcát, és körülbelül másik 10 utcában korrigálták a kátyúkat. Felújításra került a Zelengora utcai gyalogjárda egyik szakaszának a felújítása a Dubrovniki utcától a Szervó Mihály utcáig.

Tavaly sor került az akvapark komplexum alapkőletételére (Fotó: Gergely Árpád)

Tavaly sor került az akvapark komplexum alapkőletételére (Fotó: Gergely Árpád)

– A vízvezeték ügyében nem volt előrelépés, de a kanalizáció terén azzal büszkélkedhetünk, hogy Palics szinte egész területére megvan a szennyvízhálózat tervdokumentációja. Többször beszéltünk róla, hogy a német állam a német fejlesztési bankon keresztül a Palicsi-tó és a Ludasi-tó biodiverzitásának a fejlesztésére fél millió euró vissza nem térítendő támogatást ad. Sokan már reményüket veszítették az iránt, hogy kiépül-e ez a szennyvízhálózat. 2017 novemberében aláírásra került a szerződés a KfW bankkal, az építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési minisztériummal, a Szabadkai Vízművekkel és a Palics–Ludas Közvállalattal. Nagyon sokáig azt a szakértői csoportot várta mindenki, amit a német fejlesztési bank megkövetelt. A szeptemberben kiválasztott csoport szerződést kötött a KfW bankkal, és felgyorsultak az események. A csapatnak meg kellett ismerkednie a helyi adottságokkal, a lehetőségekkel, a tervekbe foglaltakkal, majd azok alapján javaslatokkal álltak elő. A szennyvízhálózat kiépítése idén biztosan megkezdődik, mert a jövő év vége feléig tart a projektum, és addig be kell fejezni ezeket a munkálatokat – magyarázta a helyi közösség közgyűlésének elnöke.

Közvilágítás terén Palics jól ellátott, a 42-es új utcában három oszlopot helyeztek le LED lámpával, és az optikai kábelek lehelyezése is megtörtént, mint Dobó mondja, nem zökkenőmentesen.

– Öröm és egyben üröm is az optikai kábelek letétele, mert nagyon dicséretes ugyan, hogy azokat Palicson is bevezették, viszont talán kevésbé jó, hogy a beruházóknak nem sikerült összefogni és egyszeri ásás alkalmával lehelyezni a vezetéket. Mindenki külön ásott. Nem csak a fűterület sínylette meg ezt, hanem az aszfalt is, ami így sok helyen besüllyedt. Hiába állították vissza a munkálatok után eredeti állapotba az utakat, az esőzések során árkok keletkeztek. Nagyon nehéz bebizonyítani, hogy melyik befektető kivitelezője nem állította úgy vissza az aszfaltrészeket, mint ahogy találta. A másik kellemetlen dolog ezzel kapcsolatban az volt, hogy a helyi közösséget nem is értesítették a kivitelezők a munkálatokról, ami azért lett volna fontos, hogy információval szolgálhassunk a kérdéseikkel felénk forduló lakosságnak, amelynek mindig szolgálatkészen válaszolunk – mondta Dobó Márta.