2024. április 24., szerda
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Ronaldo nyerte meg a meccset

Ronaldo itt még nem tudta bevenni a Lazio kapuját (Fotó: Beta/AP)

Ronaldo itt még nem tudta bevenni a Lazio kapuját (Fotó: Beta/AP)

Korántsem meglepő, hogy nehéz mérkőzésen van túl a Juventus, hiszen az olasz bajnokság hétvégi fordulójában a Laziónál vendégeskedtek. A találkozón a hazaiak irányítottak, több helyzetet is kialakítottak, végül az 53. percben szerezték meg a vezetést. Az Öreg Hölgy mindezt természetesen nem hagyta annyiban, és alig húsz perccel később Cancelo egyenlített. A megmentő szerepét ezúttal is Cristiano Ronaldo játszotta, aki két perccel a rendes játékidő vége előtt egy jogosan megítélt büntetőt értékesített. A hétfő este másik meccsén Spalletti Interje mondta fel a szolgálatot, és kapott ki a Torinótól. A vereséggel a Nerazzurri maradt a harmadik helyen, de eltávolodott az előttük robogó Napolitól.

Spanyolországban a Real Madrid Benzema vezérletével nyert az Espanyol otthonában. Santiago Solari pedig annak is örülhet, hogy Bale újra pályára lépett. A walesi támadó pedig – ha már ott volt – góllal is hozzájárult a sikerhez. Franciaországban ezúttal a Rennes cibálta meg az oroszlán bajszát, de a PSG most sem adta meg magát. Az első félidő után még döntetlenre álltak a felek, a második játékrészben Di Maria, Mbappé és Cavani góljai eldöntötték a mérkőzést. A párizsiak a húsz lejátszott fordulóban mindössze négy pontot hullajtottak el, és 13 egységgel vezetnek a második Lille előtt.

Halasztás ramadán miatt

A ramadán miatt az eredetileg tervezettnél egy héttel később rendezik meg az idei labdarúgó Afrika-kupát. A kontinentális szövetség hétfői közlése szerint az egyiptomi tornára így június 21-e és július 19-e között kerül majd sor. Médiainformációk szerint elsősorban az észak-afrikai résztvevők szorgalmazták az időpont-módosítást.

A ramadán az iszlám holdnaptár kilencedik hónapja, amely alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Idén május 5-én kezdődik.

Ázsiában az afrikai szuperkupa

Katarban rendezik meg március 29-én a labdarúgó Afrikai Szuperkupa-mérkőzést, melyen a kontinentális Bajnokok Ligája-győztes tunéziai Esperance és a második számú afrikai kupasorozat legjobbja, a marokkói Raja Casablanca csap majd össze. Az afrikai konföderáció (CAF) hétfői bejelentése szerint a mérkőzésre Dohában kerül sor, az azonban még nem dőlt el, hogy melyik stadionban. Korábban még soha nem rendezték meg az Afrikai Szuperkupa-találkozót a kontinensen kívüli helyszínen. Az Európai Szuperkupáért mindig Európában küzdöttek a csapatok, míg a dél-amerikai verzióra háromszor az Egyesült Államokban került sor.

Az Afrikai Szuperkupáért 1993 óta játszanak minden évben, a legtöbb győzelemmel, hattal az egyiptomi al-Ahli együttese rendelkezik.

Amerikai győzelem az új kapitánnyal

Az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja – az új szövetségi kapitány irányításával – 3:0-ra verte Panama csapatát barátságos mérkőzésen, az arizonai Glendale-ben. Gregg Berhalter, akit december elején neveztek ki, a januári edzőtáborban találkozott először kiválasztottjaival, az Európában és Mexikóban légióskodókra azonban még nem számíthatott. Ezzel együtt csapata magabiztos győzelmet aratott Đorđe Mihailović (40. perc), Walker Zimmerman (80.) és Christian Ramirez (89.) góljával. A 20 éves Mihailović és a 27 esztendős Ramirez először volt válogatott.

Az Egyesült Államok csapata 1990-től hét egymást követő világbajnokságon szerepelt, de ez a sorozata a tavalyi vb-n megszakadt, mivel az észak- és közép-amerikai selejtezősorozat utolsó fordulójában 2:1-re kikapott a sereghajtó Trinidad és Tobago vendégeként. Az amerikaiak kapitánya, Bruce Arena lemondott posztjáról, így ideiglenes megbízással első számú segítője, Dave Sarachan irányította a csapatot, amely három győzelem és négy döntetlen mellett ötször szenvedett vereséget. Őt váltotta a kispadon a 45 éves Berhalter, aki játékosként 1994 és 2006 között 44 alkalommal szerepelt az amerikai válogatottban, részt vett a 2002-es és a 2006-os világbajnokságon.

Az amerikai csapat még Costa Ricával játszik a mostani összetartás során, majd márciusban Ecuadorral és Chilével, azután nyáron az Arany Kupán már élesben derül ki, hol is tart.

Doll a Hannover élén

Thomas Dollt, a Ferencváros korábbi edzőjét nevezték ki a német élvonalban szereplő Hannover 96 labdarúgócsapatának kispadjára. Elődjét, Andre Breitenreitert – aki 2017 márciusa óta tevékenykedett a Hannovernél – a Bundesligában éllovas Borussia Dortmund vendégeként elszenvedett 5:1-es szombati vereség után menesztették.

Doll tavaly augusztusban közös megegyezéssel távozott a Ferencváros kispadjáról, amelyre 2013 decemberében ült le. Irányítása alatt a fővárosi együttes sorozatban három Magyar Kupa-elsőséget, egy-egy Ligakupa- és Szuperkupa-győzelmet, valamint egy bajnoki bronz- (2014), két ezüst- (2015, 2018) és egy aranyérmet (2016) szerzett. Az európai kupaporondon ugyanakkor elkerülték a sikerek a zöld-fehéreket a német edző vezetésével. Új megbízatása 2020 nyaráig szól.

A Bundesliga tabelláján 19., utolsó előtti helyezett Hannover 19 forduló alatt 11 pontot szerzett, annyit, mint a sereghajtó Nürnberg, melyet csak jobb gólkülönbségével előz meg.

A stuttgarti és a leverkuseni után a hannoveri a harmadik edzőváltás a Bundesliga 2018/19-es idényében.