2024. április 19., péntek

Ralph Fiennes Belgrádban

A 47. FEST Dušan Makavejev munkássága előtt tiszteleg

A belgrádi 47. Nemzetközi Filmfesztivált, a FEST-et Giórgosz Lánthimosz The Favourite (A kedvenc) című, az idén 10 Oscar-díjra jelölt alkotása nyitja meg. A rendezvény február 22-e és március 3-a között 11 programszekciójában 125 filmmel, 13 helyszínen várja az érdeklődőket a szerb fővárosban. A szervezők ezúttal összesen 500 vetítést terveznek.

Jugoslav Pantelić, a FEST művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a nemrég elhunyt Dušan Makavejev szerb filmrendezőnek, producernek és forgatókönyvírónak ítélték oda posztumusz a Beogradski pobednik elnevezésű díjat, a filmművészethez való maradandó hozzájárulásáért. Ezt a díjat február 25-én a Kombank teremben adják át, a Goran Radovanović Slučaj Makavejev (Makavejev-ügy) című filmjének vetítése előtt. A Jugoszláv Filmmúzeumban két nappal a díjátadó előtt leplezik le azt az emléktáblát, amelyen Dušan Makavejev neve szerepel. A belgrádi nemzetközi filmfesztivál szervezői a rendezvény arculatával és szlogenével is a szerb rendező emléke előtt tisztelegnek.

A 47. FEST fő versenyprogramjában 14 film verseng az elismerésekért. Ezek a produkciók Nagy-Britanniából, Franciaországból, Libanonból, Argentínából, Ausztráliából, az USA-ból, Horvátországból, Azerbajdzsánból, Szlovéniából és Oroszországból érkeznek Belgrádba.

Ralph Fiennes a FEST-re ezúttal a The White Crow (A fehér holló) című film miatt látogat el, amelyben olyan színészek játszanak, mint az Arany Pálma-díjas Adèle Exarchopoulos. Fiennes átveszi azt a díjat is, amelyet eddigi munkássága elismeréseként ítéltek oda neki.

A nemzetközi filmfesztivál Szerb film elnevezésű versenyprogramjában 13, többségében szerb produkció, illetve koprodukció verseng a legjobb elismerésekért.

Az érdeklődők jövő szombattól, vagyis február 9-étől vásárolhatnak jegyet a FEST-re. Az eladás első hét napján 10 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet és bérletet kapni.