2024. április 19., péntek

Salvini: kiköthet a Sea Watch mentőhajója, egy feltétellel

A Sea Watch német civil szervezet 47 embert szállító mentőhajója csak akkor köthet ki Olaszországban, ha utasait azonnal útnak indítják Németország vagy Hollandia felé - szögezte le Matteo Salvini olasz belügyminiszter kedden.

A Sea Watch holland lobogó alatt hajózó hajója január 19-én vette fel a migránsokat - köztük 13 kiskorút - Líbia partjaitól északra. A mentőhajó pénteken érkezett meg olasz vizekre, menedéket keresve a háborgó nyílt tenger elől, és a szicíliai Siracusától két kilométerre vetett horgonyt.

"Partra tenni a migránsokat? Csak akkor, ha folytatják útjukat Hollandiába, ahol a Sea Watch hajóját regisztrálták, vagy Németországba, a civil szervezet székhelyére" - írta a Twitteren Salvini. "Olaszország már eddig is túl sokat fogadott be közülük, és túl sokat költött rájuk" - tette hozzá.

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter elmondta, hogy a római kormány kész létrehozni egy humanitárius folyosót, amelyen át a migránsok Németországba vagy Hollandiába utazhatnak. Toninelli egyúttal felszólította az európai országokat, hogy mutassanak szolidaritást, és vállaljanak felelősséget a probléma megoldása érdekében.

Eközben az ellenzéki, balközép Demokrata Párt (DP) politikusai feljelentették a római kormányt a siracusai ügyészségen a menedékkérőkkel szembeni bánásmód miatt. A DP-t vezető Maurizio Martina a kikötői hatóságok tiltása ellenére hétfőn egy párttársával együtt felment a hajóra, hogy ellenőrizze a fedélzeten lévők életkörülményeit.

A Sea Watch az Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott sürgős panasszal kívánja megoldani a kötélhúzást Rómával. Az olasz miniszterelnöki hivatal hétfőn leszögezte: azt az álláspontot fogja képviselni a bíróság előtt, hogy Hollandia feladata foglalkozni a hajóval és a rajta lévőkkel. A holland kormány hétfőn nyomatékosította, hogy nem kívánja fogadni a 47 embert.

Az új olasz kormány júniusi hivatalba lépése óta újra és újra parázs vita tárgyát képezi a Földközi-tengeren megmentett emberek sorsa.

Hétfő este ezrek tüntettek Rómában a Salvini képviselte zárt kikötők politikájának végét követelve. Salvini kedden a Corriere della Sera olasz napilap hasábjain ünnepelte a migránsok csökkenő számában megmutatkozó sikereket.

Az úgynevezett dublini szabályok értelmében az Európai Unióban annak a tagállamnak kell elbírálnia a menedékkérők beadványait, ahol az illető először belépett az EU területére, a menedékkérőknek pedig az adott országban kell kivárniuk ügyük elbírálását, nem utazhatnak tovább másik tagállamba.