2024. április 24., szerda

Szerbiában tárgyal az IMF küldöttsége

A Szerbiai Nemzeti Bankban kedden megkezdődtek az ország képviselőinek hivatalos tárgyalásai a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével – közölte a központi bank sajtószolgálata. A szerbiai tárgyalócsoportot Jorgovanka Tabaković bankkormányzó vezeti, aki az IMF-ben is képviseli az országot, az IMF-küldöttség élén pedig James Roaf áll. A tárgyalásokon a Gazdasági Minisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselői is részt vettek.

Az IMF-küldöttség február 5-éig tartó szerbiai látogatása idején másodízben tekinti át a Valutaalap által jóváhagyott, programba foglalt makrogazdasági és szerkezeti reformok eddigi menetét. Ezt a tervet tavaly júliusban véglegesítették, tanácsadói jellegű, nem irányoz elő anyagi támogatást az IMF részéről, és nem jár költségekkel az ország számára. A Szerbiában „házpásztornak” is elkeresztelt program 30 hónapra szól, és félévenként, azaz összesen ötször értékelik az eredményeit. Célja a beruházások szintjének emelése, a foglalkoztatás növelése a magánszektorban, a szürkegazdaság minél nagyobb arányú felszámolása, valamint a reformok felgyorsítása. A program eredményeinek első értékelésekor, tavaly szeptember 23-a és október 4-e között az IMF-misszió dicsérte a pénzügyi eredményeket, de arra figyelmeztetett, hogy fel kell gyorsítani a szerkezeti reformokat.
A hét folyamán bejelentik a Szerbiával erre az évre a Nemzetközi Valutaalap Statútumának IV. szakasza alapján tervezett konzultáció témáit is. Ilyen konzultációkat a Valutaalap minden tagjával rendszeresen tartanak. A tanácskozás keretében átfogóan elemzik a szerbiai gazdasági folyamatokat és intézkedéseket. A korábbi konzultációt 2017 augusztusában tartották.