2024. április 19., péntek

Drágul a cigaretta, a kávé, a szeszes ital...

Elsejétől valószínűleg többet kell fizetni az üzemanyagért is

A jövedéki adóról rendelkező törvénnyel összhangban a kormány a Hivatalos Közlönyben megjelentette az új jövedéki adók listáját, amely február 1-jétől érvényes. Az árakat összehangolták a fogyasztói árak tavalyi növekedésével. Ennek értelmében egy doboz cigaretta átlagban 10 dinárral drágul, mert a dohány jövedéki adója 1,5 dinárral emelkedett. Valószínű, hogy minden hazai dohánygyár módosítja az árakat, a következő összehangolás pedig az év derekára várható.

Az előre megállapított ütemterv, vagyis az adónaptár szerint 2017 és 2020 között a cigaretta különleges jövedéki adója januárban és júniusban 1,5 dinárral növekszik. A mostani emeléssel az állam része az eddigi 68,5 dinár helyett minden doboz után 70 dinár lesz. Emellett rászámolják az ún. proporcionális jövedéki adót is, ami az ár 33 százalékát teszi ki, ezzel pedig nagyobb lesz az áfa is. A fogyasztói szervezetek nem hiszik, hogy bármelyik dohánygyár is átvállalná a nagyobb állami terhet, hiszen, mint mondják, senki sem szeret lemondani a jövedelemről. A fővárosi sajtó szerint február 1-jétől a Philip Morris cigarettái közül a Bond 250 dinár, a Chesterfield 270, az Eve 120 pedig 360 dinárba kerül. Az L&M 260, a Marlboro Red és Gold 340, a Marlboro Touch 300, a Parliament 380 dinár lesz. Hamarosan várható a több dohánygyár termékeinek drágulása is.

A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy eddig csak egyszer történt meg, hogy fogyasztók nem érezték meg a jövedéki adó emelését, a dohánygyárak az újabb kiadást minden más esetben a cigaretta árának emelésével igyekeztek lefedni. Így lesz ez most is.

A szeszes italok kategóriájában emelkedett a pálinka, a bor és a sör jövedéki adója. Úgyszintén nagyobb lesz ez az adófajta a nyers és a pörkölt kávé esetében, tehát ezek a fogyasztási cikkek is drágulnak.

Február 1-jétől növekszik az üzemanyag jövedéki adója is. „Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a töltőállomásokon ennyivel emelik az árakat. Ez az összehangolás annyit jelent, hogy február 1-jétől növekszik a kőolajipari vállalatoknak az állam iránti kötelezettsége” – mondta Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének képviselője a Večernje novostinak. A lap úgy fogalmaz, hogy a dohány új jövedéki adója a cigarettázókat biztosan érinti, az azonban, hogy a kőolajvállalatok az autósokra hárítják-e át az állami illetékek növelésének terhét, még nem biztos. Sok más hírforrás szerint viszont – biztos. Az ólommentes benzin jövedéki adója 54,94 dinárról 56,04 dinárra, a gázolajé 56,50-ről 57,63-ra, a folyékony kőolajgázé 42,9-ról 43,76 dinárra emelkedik péntektől.