2024. április 24., szerda
SERGEJ TRIFUNOVIĆ

Nyers modorban a bulvárlapokkal szemben

PORTRÉ

Sergej Trifunović színész, a Szabad Polgárok Mozgalma egyik elnökjelöltje már hónapok óta azon fáradozik, hogy felkavarja a szerb közélet állóvizét. Nem válogatva szavait, kritikát fogalmaz meg, a maga nyers modorában ad hangot aktuálpolitikai és más jellegű történések kapcsán. Célkeresztjében legtöbbször a vezető politikusok állnak, bírálatait elsősorban Aleksandar Vučić államfőnek és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszternek címezi, de Aleksandar Vulin, Maja Gojković, Ana Brnabić és a politikai élet már résztvevői sem menekülhetnek minősítéseitől. Legutóbb több médiaház is „kiérdemelte” a figyelmét.

Trifunović a múlt évben került intenzívebben a bulvársajtó és a politika kereszttüzébe, mégpedig a Podrži život (Támogasd az életet) Alapítvány miatt, amely a ritka betegségben szenvedő, illetve külföldi gyógykezelést igénylő gyerekek számára igyekszik segítséget nyújtani, ugyanis ő az alapítvány igazgatóbizottságának elnöke. Közvetlenül az után, hogy az állam 250 ezer eurót fizetett be az alapítvány számlájára, számos váddal illették a színészt, mindenekelőtt azzal vádolták meg, hogy magáncélokra használta fel az alapítványhoz érkező pénzt, megforgatva a polgárok által befizetett milliókat. Sergej Trifunović Zlatibor Lončarral lépett vitába, rámutatva, hogy a gyermekek gyógykezelése, illetve a költségek biztosítása az állam kötelessége kellene, hogy legyen. Ha eleget tenne a kötelességének, nem lenne szükség sem alapítványra, sem pedig emelt díjas sms-üzenetekre.

Ezt követően szinte rendszeres szereplője a bulvárlapoknak: botrányt váltott ki a labdarúgó-világbajnokság alatt a horvát csapat vereségét kommentáló bejegyzése, nemrég heves vitába keveredett Biljana Srbljanović drámaíróval és politikussal, a saját nyers stílusában próbálta a fiatalokat tettre buzdítani, mondván, hogy a tettektől lehet eredményt elérni. Talán ezért is érintette olyan érzékenyen a belgrádi Studio B riportének, Barbara Životićnak a tudósítása, amelyben az újságírónő a több ezer tüntető sétáját Belgrádban úgy definiálta, hogy alig jöttek össze néhányan, jelentősen kevesebben, mint amennyire a szervezők számítottak. Trifunović csupán egy fotót tett közzé a fiatal riporternőről, amivel ledérségére utalt, és máris robbant a közvélemény. Nem kevésbé, mint mikor Maja Gojkovićot, a parlament elnökét „fuksá”-nak nevezte. Dragan Vučićevićet, az Informer napilap főszerkesztőjét pedig párbajra hívta ki, felszólítván, birkózzanak meg, amikor az a színészt gyávának és kis nemiszervűnek nevezte. Az Ivana Žigićtyel, a Srpski Telegraf napilap újságírónőjével folytatott beszélgetésének a közzététele pedig újra felkavarta a vizet. Azt mondta, az újságírónőt nem ku...nak, hanem usztasa ku...nak kellett volna neveznie, hogy politikailag korrekt legyen, lévén, hogy amikor a Szerb Radikális Párt képviselői Aleksandra Jerkovot, a Demokrata Párt parlamenti képviselőjét sértegették, usztasa ku...nak nevezve, senki nem reagált. Úgy tűnik, egy személyben vállalta fel a bulvárlapok elleni küzdelmet. Nem tart magában semmit, ami a szívén, az a száján. Eddig már több perrel is megfenyegették, ezúttal az újságírónő tett ígéretet, magánpert indít tekintélyrombolás miatt.

Sergej Trifunović 1972-ben született Mostarban, színészcsaládban. Édesapja is színész volt, és öccse, Branislav Trifunović is színművészettel foglalkozik. A Színművészeti Kart Belgrádban fejezte be és ma a generációja egyik legsikeresebb színészének számít. Egyaránt játszik színházban és filmben. A filmvásznon 1995-ben jelent meg először a Tuđa Amerika (Valaki más Amerikája) című hazai filmben. Kiváló alakítást nyújtott többek között az Ubistvo s predumišljajem (Előre megfontolt gyilkosság), a Stršljen (Lódarázs), a Bure baruta (Lőporos hordó), a Spasitelj (Megváltó), a Kad porastem biću Kengur (Ha megnövök, Kenguru leszek), a Srpski film (Szerb film), a Karaula filmben és a Crni Gruja sorozatban.

A politikai aktivitás korábban sem volt idegen tőle, a kilencvenes években több olyan tüntetésen is részt vett, amelyet Slobodan Milošević ellen szerveztek. Politikai beállítottságával mindig is a Demokrata Párttal szimpatizált, 2017-ben az elnökválasztáson Saša Jankovićot, a Szabad Polgárok Mozgalmának eddigi elnökét támogatta. Miután Janković lemondott és visszavonult a politikai életből, Aleksandar Olenik ügyvéd mellett Trifunović is jelöltette magát az SZPM elnöki posztjára.