2024. április 23., kedd
TEKE

„Célom a világbajnokság”

Az ifjú, országos tekebajnok, a doroszlói Hegybeli Noémi kiemelkedő eredményekről adhat számot. Az alábbi beszélgetésből kiderül, mi ösztönzi, mennyit edz, és milyen álmokat dédelget.

A tekesport nem szokványos választás, pláne egy kislány számára. Hogyan kezdődött nálad ez a ,,szerelem”?

Még alsós koromban, édesapámnak köszönhetően kezdtem el érdeklődni a tekézés iránt. Ő is szívesen játszik, és egyszer magával vitt. Megtetszett, megszerettem ezt a sportot, még a doroszlói Alvég Tekeklub berkeiben kísérletezgetve. Annyira, hogy 2015-ben bejutottam az apatini Tekeiskola növendékei közé. Đorđe Jovanić volt az edzőm, ő fedezte fel a képességeimet és segített kibontakoztatni őket. Nagyon sokat köszönhetek neki. Az iskola megszűnésével, Jovanić javaslatára – annak érdekében, hogy minél többet edzhessek – kerültem az apatini klubhoz, regisztrált játékosként. Kitartóan és élvezettel edzek hetente két alkalommal, jelenleg Vesna Ćalić az edzőm.

Sorra nyerted a bajnokságokat a 2018 során, sőt megszerezted az országos első helyezést. Melyik eredményre vagy a legbüszkébb?

Egyértelműen az Apatinban megtartott országos bajnokság első helye a legmeghatározóbb sikerélmény. 523 fával lettem aranyérmes a korosztályomban.

Jelenleg is zajlik egy verseny, a szeptembertől áprilisig terjedő időszakban a Városok Kupái elnevezésű versenysorozatban hat városban mérkőzünk meg, majd a versenyek összesítésének négy legjobbja mérkőzik az országos versenyen áprilisban. Érdekes tapasztalat volt a nyári tehetségtábor Verbászon. Megtiszteltetés volt bekerülni a szelektor által kiválasztottak közé, és nagy élmény volt részt venni ezen a komoly fizikai edzettséget és taktikai tudást nyújtó nyári ,,gyakorlaton”.

Mi ad erőt, illetve milyenfajta erőnlétre van szükség ebben a sportágban?

Nagyon sokat jelent számomra a szüleim, Kamilla és József feltétlen támogatása. Teljes körű fizikai erőnlétre és nagymértékű koncentrációra van szükség ebben a sportágban. Igyekszem elsősorban a saját magam elé kitűzött elvárásoknak megfelelni. Ez az igény ösztönöz és visz előre.

Milyen további céljaid, terveid vannak?

Mindenképpen folytatni szeretném a tekézést. Nyáron végzek a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskolában folytatott tanulmányaimmal, reményeim szerint ősztől kezdve Szabadkára járok majd gimnáziumba, de ez persze még az előttem álló felvételi vizsga függvénye. Abban a városban nincsen tekepálya, de találunk majd valami megoldást, hogy a heti két edzést lebonyolítsam, és természetesen maradok az apatini női klub tagja. Mindenkori célom, hogy kijussak a világbajnokságra. Egy nagy álmom immár teljesült, találkozhattam Zavarkó Vilmos többszörös világbajnok tekézővel. A nagy legendáktól lehet a legtöbbet tanulni. Szabadidőmben a világbajnoki mérkőzések felvételeit nézem, taktikákat és inspirációt gyűjtök – hallottuk az ifjú bajnoktól.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.