2024. április 20., szombat
VÍZILABDA

Csak az UVSE maradt állva

A hétvégén bonyolították le a női vízilabda Euroliga selejtezőtornáit. A tizenkilenc résztvevőt előzetesen négy csoportba sorsolták, ahonnan az első kettő, azaz nyolc csapat jutott be a legrangosabb európai kupasorozatba. A magyar klubok közül három szállt harcba a tornák során, a budapesti UVSE Athénban, a Dunaújváros Kassán, a BVSC pedig Barcelonában vívta mérkőzéseit.

A hétvége a Benczur Márton irányította UVSE-nek sikerült legjobban, a fiatal szakvezető gárdája mind a négy ellenfelét legyőzte. A Catania (9:6), az orosz Uralocska (11:9) és a francia Lille (16:5) után az utolsó fordulóban a házigazda Ethnikos (13:11) sem tudta igazán megszorongatni a magyar hölgyeket, akik így százszázalékos mérleggel végeztek a csoport élén. Az UVSE mellett a Catania jutott a legjobb nyolc közé.

A Dunaújváros ugyan az orosz Rapallo felett aratott győzelemmel (9:8) kezdte meg szereplését, ám a Vouliagmeni (13:11) és a Sabadell (13:7) elleni vereséggel bizonyossá vált, hogy Mihók Attila együttese nem lesz ott a folytatásban. A gárda utolsó mérkőzésén 22:2-re legyőzte a hazai Olympiát, így a harmadik helyen zárta a tornát. Az ötösből a Sabadell és a Vouliagmeni folytathatja az Euroliga küzdelmeit.

A BVSC az újvárosiakhoz hasonlóan csoportharmadikként végzett, Petrovics Mátyásék hamar nehéz helyzetbe kerültek, rögtön a rajton kikaptak a házigazda Sant Andreu-tól (8:7). Hiába javítottak a Mladost ellen (28:5), a Kirishivel nem bírtak (11:7), s végül a Leiden ellen is csak egy döntetlenre futotta (9:9). A barcelonai tornáról a Kirishi és a házigazda jutott tovább.

A negyedik selejtezőtornát Padovában rendezték, itt az Olimpiakosz és a Padova végzett az első két helyen.

A negyeddöntőben a csoportelsőket a másodikokkal sorsolják majd össze, az első mérkőzésekre február 23-án, a visszavágókra pedig március 9-én kerül sor. A párharcok győztesei az Euroliga, a vesztesek pedig a LEN-kupa négyes döntőjébe kerülnek.