2024. április 25., csütörtök
RALI-VILÁGBAJNOKSÁG

Két másodperc döntött Monte-Carlóban

Hétvégi motorsportkörkép: Ogier nyert, Loeb visszatért – Ismét kiesett az élen álló a Formula-E-ben

A hétvégén megkezdődött a Rali-világbajnokság (WRC) idei szezonja a Monte-Carlo Ralival, amely az 1911-ig visszanyúló történelmével a világ egyik legrégebbi autóversenye. Az évnek a mezőny két legsikeresebb alakja új felállással vágott neki: a hatszoros címvédő Sebastien Ogier azt követően, hogy a Volkswagennel négy domináns, majd a Forddal két küzdelmesebb év végén is felülhetett a trónra, idén visszatért a Citroënhez, amellyel ralis pályafutását kezdte. Ezzel egyidejűleg pedig Sebastien Loeb megszakította hosszú kapcsolatát a PSA-konszernnel, amelynek tagjaként Citroënnel vagy Peugeot-val állt rajthoz mindenhol, ahol az elmúlt két évtizedben versenyzett. A veterán francia az elmúlt hat évben már csak alkalmi résztvevője volt a WRC-nek, ám most 44 évesen a Hyundaijal szerződve újraélesztette karrierje ralis szakaszát.

A győzelemért folyó versenyfutás a rali négy napja során mindvégig rendkívül szorosan alakult. Ogier átvette a vezetést pénteken, de előnye végig csak pár másodperc volt legközelebbi üldözőjével szemben, a vasárnapi, legutolsó szakaszt pedig úgy kezdték meg, hogy a Citroën pilótája csupán négy tizedmásodperccel állt a Hyundai másik húzóneve, Thierry Neuville előtt. A belga a szakasz során az egyik mérési ponton az élre is ugrott, de Ogier képes volt fordítani, és végül 2,2 másodperc előnnyel ért a célba, így győzelemmel kezdve a 14 állomást magában foglaló szezont. Neuville lett a második, míg tőlük már több mint két perccel lemaradva érkezett a Toyotával az észt Ott Tänak, majd pedig a negyedik helyen Loeb, aki Jari-Matti Latvalát tudta szintén hajszálnyi különbséggel maga mögött tartani.

A Monte-Carlo Rali végeredménye: 1. Sébastien Ogier (francia, Citroën) 3:21:15,9, 2. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +2,2 másodperc, 3. Ott Tänak (észt, Toyota) 2:15,2 perc hátrány stb.

A bajnokság állása: 1. Ogier 29, 2. Neuville 21, 3. Tänak 17, 4. Meeke 13, 5. Loeb 12 pont stb.

FORMULA-E

Újabb káosz

Az autósport világában pár év alatt megkerülhetetlen tényezővé vált elektromos bajnokság a szezonjának 3. fordulójára utazott Chile fővárosába, Santiagóba, ahol hallatlan forróság, 37°C-os hőség vette igénybe a versenyzőket és a technikát.

Amikor már éppen kezdhettük volna kifürkészni az erőviszonyokat, újabb változók kerültek az egyenletbe, amihez hozzájárult az is, hogy az eddig etalonnak tűnő BMW és DS pilótáinak az elsők között kellett kihajtaniuk az időmérőn, a poros pálya miatt pedig gyengébb rajthelyre kerültek.

A pole-ból a második szezon bajnoka, Sébastien Buemi rajtolhatott az eddig látványtalanul teljesítő Nissannal, most azonban a svájci sokáig tartotta a vezetést Sam Birddel és a Formula-E-be frissen megérkező korábbi F1-es pilótával, Pascal Wehrleinnal a nyakán. A szűk, városi pálya és a rá helyeződő nyomás azonban féltáv környékén hibára kényszerítette Buemit, aki a falnak csapódva kénytelen volt feladni a versenyt, így Santiagóban ugyanúgy baleset áldozata lett az első helyen haladó pilóta, mint legutóbb, Marrakeshben a két BMW ütközésekor.

A vezetést megöröklő Bird a hátralévő időben Audi-hajtású Virginjével ki tudta védekezni Wehrlein támadásait, akinek az utolsó körökben a motor túlmelegedése miatt vissza is kellett vennie a tempóból. A német így is elégedett lehet, hiszen ritka az, hogy újoncként valaki azonnal felvegye a ritmust a Formula-E-ben, ahol a pilóták elmondása szerint az autók vezetése minden más sorozatnál összetettebb. A szintén friss F1-es tapasztalattal érkezett Felipe Massa és Stoffel Vandoorne például még mindig pont nélkül állnak, mindkettőjük versenyének a fallal való találkozás vetett véget.

Egyetlen terület van, amelyen az autósportot megújítani igyekvő elektromos széria sok kritikát kap: rendszeresen egy halom büntetést rónak ki a versenyzőkre, mindezek olykor az időmérő és a futam végeredményét is utólag, a leintést követően módosítják. A kvalifikációt például ezúttal Lucas di Grassi nyerte, de elvették az eredményét egy olyan, erre a hétvégére meghozott technikai szabály miatt, aminek megszegése nem befolyásolta a teljesítményét. A futamon is a leintést követően cserélt gazdát a 3. hely és került az végül a gyári Audit vezető Daniel Abthoz, de több más hátrasorolás is történt apró pilótahibák, koccanások miatt. A sok vitatható eset a zsúfolt programra vezethető vissza: mivel egyetlen nap alatt zajlik le a teljes program az edzésektől a versenyig, kevesebb idő van a tervezésre, és jóval nagyobb a kapkodás az autót összerakó szerelők és a mindent észben tartani próbáló pilóták között is. Pedig fontos lenne valamilyen megoldást találni az utólagos eredménymódosítások elkerülésére, hogy a versenyt végigizguló nézők se érezzék magukat átverve.

A Santiago ePrix végeredménye: 1. Sam Bird (brit, Virgin) 47:02,511 perc, 2. Pascal Wehrlein (német, Mahindra) 6,4, 3. Daniel Abt (német, Audi) 14,5 másodperc hátrány stb.

A bajnokság állása: 1. Bird 43, 2. D’Ambrosio 41, 3. da Costa 28, 4. Frijns 28, 5. Vergne 28 pont stb.