2024. április 20., szombat

Szerbiába látogatott a Szlovén államfő

Borut Pahor kétnapos látogatáson tartózkodik Szerbiában

Regionális politikai kérdésekről, gazdasági kapcsolatok erősítéséről és a koszovói helyzetről is tárgyalt ma belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő és szlovén hivatalbeli kollégája Borut Pahor.

A találkozót követő sajtótájékoztatón mindkét politikus hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a két országot baráti viszony és erősödő kereskedelmi kapcsolat fűzi össze.

Borut Pahor Szlovénia elnöke kiemelte, mindenképpen támogatni fogja Szerbiát az Európai Uniós csatlakozási törekvéseiben, amelynek kulcs kérdése a Pristinával való konfliktus rendezése. Mint elmondta, fontos volt számára, hogy személyesen is hallja szerb kollégájának személyes álláspontját ebben a kérdésben.

Egy üzleti fórumot is megnyitottak Belgrádban. Ezen a két államfő is ott volt.

A gazdasági kapcsolatok fejlődésével kapcsolatban Aleksandar Vučić államfő pozitívan értékelte azt, hogy tíz év alatt háromszor látogatott Szerbiába Szlovénia elnöke, s mindenképp előre mutat az, hogy a legelső látogatáskor mintegy 50 fős gazdasági küldöttséggel érkezett, míg ma Szlovénia gazdaságának több mint 500  képviselője van jelen.

A koszovói kérdéssel kapcsolatban Vučić a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta – Az emberek belefáradtak már ebbe a témába, sőt egyre kevesebben akarják a konfliktusok rendezését, mert úgy gondolják ettől a Helyzettől rosszabb már nem lehet. De, bizony, sokkal rosszabb lesz, ha a fennálló kérdéseket nem rendezzük. Ezért, amíg csak lehet, harcolok, hogy Pristinában a védővámokat töröljék el, hogy folytathassuk a párbeszédet, hogy tiszta lelkiismerettel elmondhassam, mindent megtettünk és utódom vállára ne rakjak olyan felelősséget, mint amilyet nekem elődeim hagyományoztak – jegyezte meg Aleksandar Vučić.