2024. április 25., csütörtök

A Zöldek legalizálnák a füvet

A világon már gyakorlat és törvényesen engedélyezett a kannabisz orvosi felhasználása, ezért Szerbiában is sürgősen jogszabállyal kellene lehetővé tenni e növény gyógyászati célokra való használatát – közölte ma a Zöld Párt.

Ha valóban fejleszteni akarjuk társadalmunkat, és tényleg segíteni szeretnénk azokon, akik erre rászorulnak, akkor engedélyezni kell a kannabiszolajjal, vagyis „kenderolajjal” történő gyógyítást. „Sajnos az illetékesek továbbra sem készek akár csupán tárgyalni is erről a témáról, nem hogy nyilvánosan, érvekkel alátámasztva vitatkozni” – állapítja meg közleményében a Zöld Párt, és arra figyelmeztet, hogy nálunk mindazokat, akik gyógyászati célokból kannabiszt ültetnek és azt állítják, hogy a marihuána segíti gyógyulásukat, bíróság elé állítják, és több évi börtönre ítélik.

„Emlékeztetjük a nyilvánosságot, hogy a Zöld Párt azt szorgalmazza, hogy a súlyos betegeknek joguk legyen az állapotuknak megfelelő gyógyításra, és olyan szer alkalmazására, amelytől jobban érzik magukat” – olvasható a közleményben. A párt jó példaként említi a horvát államfőt, aki megkegyelmezett Huanito Luksetićnek. A 41 éves férfit azért ítélték kétévi börtönre, mert vadkendert termesztett önmaga gyógyítására.

A Goran Čabradi vezette tömörülés úgy fogalmaz, a kannabiszolaj orvosi célú felhasználása „minden személy civilizációs és emberi joga”, s maga az a tény, hogy sok, a miénknél fejlettebb országban engedélyezték, igazolja a Zöldek kezdeményezésének helyénvalóságát. A párt azért vette kézbe az ügyet, s azért próbálkozik már harmadik éve törvényesíteni a kannabisz használatát, hogy „a társadalom ne kerüljön abba a helyzetbe, hogy minden az elnök akaratától függ”.