2024. április 24., szerda

Lehetőségek és feladatok éve

Hivatalosan is Újvidék lett Európa ifjúsági fővárosa, a Zsinagógában tartották meg a nyitórendezvényt

Új rendezvényhelyszíneket, információs pontokat kapnak a fiatalok, 160 rendezvényt szerveznek az idén annak köszönhetően, hogy Újvidék lett Európa ifjúsági fővárosa. Szombat este a Zsinagógában indították el ünnepélyesen egy kreatív multimediális előadással tarkítva az egész évben zajló események sorát, melynek folyamán, mint az a helyszínen többször is elhangzott, minden út Újvidékre vezeti majd az ifjúságot. Az állami, tartományi és városi tisztségviselők jelenlétében lebonyolított megnyitón Aleksandar Vučić államfő az új energia, az új remény helyének nevezte Újvidéket, s rámutatott arra, hogy az itteni fiatalok sokat bizonyítottak már azzal is, hogy elnyerték az ifjúsági fővárosi címet. Mint mondta, teljesen biztos benne, kit kell kérdeznünk akkor, amikor az ország jövőjét tervezzük: a fiatalok tudják igazán, milyen jövőt és országot szeretnének maguknak.

Aleksandar Vučić államfő az új energia, az új remény helyének nevezte Újvidéket(Ótos András felvétele)

Aleksandar Vučić államfő az új energia, az új remény helyének nevezte Újvidéket(Ótos András felvétele)

Az államfő megjegyezte, kihívást is jelent 2019 az újvidéki fiataloknak, azt kell megtapasztalniuk, hogy egyetlen gond sem megoldhatatlan, minden probléma újabb próbatételt, de megoldást is jelent egyben.

– Biztos lehet mindenki abban, hogy mostantól Újvidék Szerbia ifjúsági fővárosa is, amellett, hogy Európa is sajátjának ismeri el – jelentette ki a köztársasági elnök, aki köszönetet mondott az EXIT szervezőinek is, akik, mint mondta, legendát tudtak létrehozni Újvidéken az általuk megálmodott fesztivállal.

Vukašin Grozdanović, az ifjúsági fővárosi címből eredő rendezvények, projektumok szervezésével megbízott OPENS szervezet koordinátora közölte, az egész év a kimeríthetetlen lehetőségeknek és esélyeknek az éve lesz.

–  Azon kell dolgoznunk, hogy ezeket a lehetőségeket mind kihasználjuk: kreatív, fiatalos energiává kell formálnunk az erőt, amellyel bírunk, meg kell mutatnunk az egész országnak, a régiónak és a világnak, hogy mire vagyunk képesek, ha összefogunk és valamennyien együtt dolgozunk – mondta Grozdanović.

Félmillió fiatalt kívánnak mozgásba hozni, Újvidékre csalogatni az idén(Ótos András felvétele)

Félmillió fiatalt kívánnak mozgásba hozni, Újvidékre csalogatni az idén(Ótos András felvétele)

Újvidék Európa ifjúsági fővárosává válásának története 2015-ben vette kezdetét, s mint a koordinátor ismertette, az EXIT Alapítvánnyal közösen merült fel az európai pályázás ötlete. Hamarosan nekiláttak a partnerviszonyok kialakításához, sikerült itthon és világszerte is tartalmas együttműködést létesíteni ifjúsági szervezetekkel, intézményekkel. 2016-ban az aktív szerepvállalás elnyerte gyümölcsét, kihirdették a nyertest. Mint mondta, egy év alatt 500 ezer fiatalt kívánnak mozgásba hozni a különféle tartalmak révén. Fenntartható ifjúsági politikát kell kialakítani, állapította meg.

– Nem ajándékba kaptuk azt, amit ma magunk körül látunk, s az sem az égből hull majd az ölünkbe, amit el fogunk érni az előttünk álló egy év folyamán – jelentette ki Miloš Vučević újvidéki polgármester, hozzátéve, hogy mindent saját erőnkkel, tudásunkkal értünk el, a rangos cím elnyerését, a megvalósítás előtt álló eredményeket is. Mindez igazolja, hogy kifizetődik az önfeláldozás, az igazi erőbedobás, húzta alá.

– Jobb társadalmat kell építenünk, meg kell mutatnunk Európának is, hogy képesek vagyunk erre, s utat is tudunk ezen a téren mutatni másoknak. A fiatalokkal való törődés nem csupán fontos nemzetpolitikai célkitűzés, ez voltaképpen az élet előtérbe helyezésének a politikája, hiszen itt olyan egyének élnek, akikre nem az jellemző, hogy várnak az ajándékba kapott lehetőségekre, hanem az, hogy saját esélyeikért harcolnak – mondta.

Az OPENS 2019, mutatott rá a polgármester, voltaképpen a jövő szervezete és rendszere. Azt kívánta, hogy a fiatalok érjék el megfogalmazott céljaikat, vegyenek részt egy a mainál is jobb Szerbia építésében, soha ne kételkedjenek a képességeikben. Leszögezte: értékeinkkel győzhetünk, azokkal, amelyekkel naponta együtt élünk, melyeket magunkban hordozunk. Újvidék kapui mindig nyitva fognak állni Európa ifjúsága előtt, tette hozzá Vučević.

A megnyitót követően a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban hajnalig tartó koncertek szórakoztatták a közönséget.