2024. április 25., csütörtök

Nem nyomtatnak több 500 euróst

A bankók továbbra is forgalomban lesznek

Az euróövezet központi bankjainak többsége tegnaptól, január 27-étől, már nem adnak ki több 500 eurós bankjegyet – jelentette az Európai Központi Bank. Kivételt Németország és Ausztria képez, ahol csak április 26-ától vonják ki a forgalomból az 500 eurós bankjegyeket.

A forgalomban levő 500 eurósokat a polgárok továbbra is használhatják fizetés vagy megtakarítás céljából, értékét pedig korlátlan ideig megőrzi, így nem kell sietni az átváltással.

Az EKB a bankjegy kivonásáról szóló döntést az illegális gazdasági tevékenységekben játszott szerepével indokolta. Az 500 eurós címletet korlátlan ideig be lehet majd váltani.

A kibocsátás leállítását azzal indokolták, hogy a terrorista csoportok és a különböző militáns szervezetek könnyebben felhasználhatnák tevékenységük finanszírozására és pénzmosásra. Bizonyos körökben egyszerűen csak Bin Laden bankjegyeként emlegették. Az Europol figyelmeztetése szerint egy bőrönd, amely 1 millió eurót tartalmaz, ötszáz eurós bankjegyekben csupán 2,2 kilogrammot nyom.

Az utolsó ötszázas bankókat egyébként 2014-ben nyomták, a 2018 végéig forgalomba hozott bankjegyek ebből a készletből származnak. November végéig 521 millió darab ötszáz eurós volt forgalomban.