2024. április 26., péntek

Égető feladat a természet védelme

Húsz éve nyílt meg a környezetvédelmi szak az Újvidéki Egyetemen

A környezetvédelmi szak húszéves fennállását ünnepelte meg tegnap az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Karának Biológiai és Ökológiai Tanszéke. Az intézmény munkatársai a környezetvédelmi szak múltjáról, jelenéről és jövőjéről számoltak be.

Milica Pavkov Hrvojević, a Természettudományi-Matematikai Kar dékánja kiemelte, hogy nem csupán a tudományos körökben beszélnek sokat a környezetvédelem fontosságáról, hanem a tágabb közösségekben is.

– Többnyire mindenki úgy gondolja, hogy tudja, mit jelent e fogalom, és hogy mit értünk a környezetvédelem alatt. Tény, hogy az ökológia többféle aspektusból is tanulmányozható és megközelíthető, mint amilyenek a vegyészeti, műszaki, technológiai szempontok. A Biológiai és Ökológiai Tanszék munkatársai felismerték annak a fontosságát, hogy a biológia szakterületéről tanulmányozzák az ökológiát. S mindebben külön szerepet képvisel a biodiverzitás, a védett és veszélyeztetett fajok tanulmányozása.

Hozzátette, hogy a Biológiai és Ökológiai Tanszék számos külföldi közreműködést valósít meg különféle nemzetközi projektumon keresztül. Jelenleg Svájccal, Horvátországgal és Magyarországgal folynak tudományos együttműködések.

Goran Anačkov tanszékvezető elmondta, hogy a hallgatók érdekében számos újítást vezettek be a tanulmányi programba, így olyan szakok nyíltak, amelyek révén nemzetközi színtereken is meg tudják állni a helyüket. Kiemelte, hogy a Természettudományi-Matematikai Kar többek között egy fehéroroszországi és egy thaiföldi egyetemmel kötött megállapodást, s ennek köszönhetően csereprogramok valósulnak meg.

Milica Stanković a környezetvédelmi szakon végezte el az alapfokú tanulmányait, majd egy csereprogram hallgatójaként Thaiföldön találta magát.

– Különféle projektumokban vehettem részt a tengeri környezetvédelem terén, ezért úgy döntöttem, hogy Thaiföldön folytatom tanulmányaimat mesterképzési szakon. Tavaly doktoráltam. Nyolc éve élek Thaiföldön, az ottani egyetem munkatársaként dolgozom. Az a tapasztalatom, hogy Thaiföldön könnyebb a mesterképzés elvégzése, mint itt, Szerbiában, mert gondolkodásra és kreativitásra ösztönzik a hallgatókat.

Vladimir Galić Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi titkár az ünnepség alkalmából elmondta, rendkívül fontos, hogy egyre több legyen az olyan szakember, aki a környezetvédelem terén tevékenykedik, mert a természet és környezetünk védelme égető problémává vált.

– Nikola Tesla mondta, hogy a természetnél nincs fontosabb dolog, amit tanulmányoznunk kell. A környezetvédelem terén rendkívül fontos, hogy lépést tudjunk tartani az európai uniós normákkal, továbbá az is lényeges, hogy minél több vízüzemet és szennyvíztisztítót hozzunk létre, és hogy megakadályozzuk a polgárokat abban, hogy a szemetet ne a kijelölt helyeken dobják el. Az új technológiák bevezetésére pedig további pénzösszegek szükségesek.

A környezetvédelmi titkár elmondta, hogy a tartományi kormány pályázatok által motiválja a környezetvédelem terén foganatosított intézkedéseket. Az idén a szennyvíztisztítással kapcsolatos projektumok lesznek fókuszban.