2024. április 25., csütörtök

Állami hitelek és kölcsönbérletek

Kis- és középvállalkozásokat támogat a Gazdasági Minisztérium

Három nyilvános felhívást tett közzé hétfőn a Gazdasági Minisztérium, ezek alapján 1,7 milliárd dinár vissza nem térítendő támogatást nyújt kis- és közepes vállalatoknak, valamint vállalkozóknak.

A pénzre három támogatási program alapján pályázhatnak az érdekeltek: vállalati fejlesztési tervekre, kezdő gazdálkodóknak, valamint felszerelés vásárlására ítélhetnek oda eszközöket.

Vállalkozásserkentési fejlesztési programokra 2019-ben a szaktárca 500 millió dinárt irányozott elő, és a vállalattulajdonosok máris igényelhetik az állami segítséget. Itt támogatás és hitel kombinációjáról van szó: a beruházás értékének 20 százalékára lehet kérni vissza nem térítendő támogatást, a többi 80 százalékot pedig a Fejlesztési Alapnál lehet igényelni kedvező hitel formájában. Az ország minden részének egyenletes fejlesztése érdekében a minisztérium a fejlettségi szintben legelmaradottabb önkormányzatok területéről jelentkezőknek nagyobb, akár 30 százalékos szubvenciót is jóváhagyhat.

A kezdő vállalkozóknak és a fejlődés kezdeti szakaszában levő vállalatoknak a Gazdasági Minisztérium összesen 200 millió dinár vissza nem térítendő támogatást nyújt. Ez szintén kombinált program, a beruházás 30 százalékát lehet kérelmezni, a 70 százalékát pedig kedvező hitel formájában a Fejlesztési Alaptól kérni. Itt is előnyt élveznek a fejletlen községekben gazdálkodók abban a tekintetben, hogy számukra a befektetési összeg 40 százalékát is jóváhagyhatják vissza nem térítendő állami hozzájárulásként.

A kisvállalkozások számára készített minisztériumi program szerint berendezés, felszerelés vásárlására az idén összesen egymilliárd dinárt fordítanak, amit nem kell visszafizetni. Ennek a programnak a keretében ugyancsak tegnap tették közzé a nyilvános felhívást a társfinanszírozásban részt vevő partnerek, vagyis a bankok és más pénzintézetek számára. A felhívás február 11-éig érvényes. A partnerek kiválasztása és a szerződések aláírása után a Gazdasági Minisztérium a kis- és mikrovállalkozások, vállalkozók és szövetkezetek számára is kiírja a nyilvános felhívást vissza nem térítendő támogatások odaítélésére. A program szerint a minisztériumi segítség a felszerelés értékének 25 százaléka lehet, a költségek 70 százalékát a partnerek állják hitellel vagy kölcsönbérlettel, a fennmaradó 5 százalékot magának a vállalatnak kell előteremtenie.

A Gazdasági Minisztérium évek óta eredményesen segíti a kis- és középvállalkozásokat, kezdő vállalkozókat. A pályázati dokumentáció az évek múlásával mind egyszerűbb, a rendelkezésre álló eszközök pedig egyre jelentősebbek. A cél e szektor rendszeres támogatása, a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése, a termelés korszerűsítése, a vállalkozásra való ösztönzés és az üzleti szellem terjesztése, az új munkahelyek megnyitása, a gazdasági növekedés egészéhez való hozzájárulás.

Minden információ és a teljes dokumentáció hozzáférhető a Gazdasági Minisztérium honlapján:

www.privreda.gov.rs.

A nyilvános felhívások az eszközkeret kimerítéséig, de legkésőbb 2019. december 31-éig érvényesek.