2024. április 19., péntek

Duális szakok a csókai középiskolában

Öntőkre és öntőformázó szakmunkásokra lenne szükség Csókán

A csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskolában csütörtökön tartották meg a XII. Szakmai Sztár Fesztivál egyik vajdasági elődöntőjét, ez alkalommal beszélgettünk az iskola igazgatójával, Bata Józseffel az iskolában folyó oktatásról és a következő tanévre vonatkozó tagozatnyitási tervekről.

Bata József (Fotó: Gergely József)

Bata József (Fotó: Gergely József)

– Szeptemberben három szakot sikerült megnyitni. Magyar nyelven a duális oktatás keretében folyik a tanítás a hentes-pék kombinált tagozaton. Az erre a hároméves szakja járó diákjaink az iskolai elméleti oktatás mellett rendszeresen járnak hentesekhez és pékségekbe, ahol élesben, gyakorlati munka során szereznek szakmai tapasztalatot. Olyan rutinra tehetnek szert és olyan technikákat és módszereket ismerhetnek meg, amilyeneket az iskolapadban ülve nem sajátíthatnak el.

A Magyar Nemzeti Tanács segítségével, csökkentett létszámmal ugyan, de sikerült megnyitni a környezetvédelmi technikus szakot. Ősszel, iskolakezdéskor mindössze öt diák szeretett volna továbbtanulni ezen a szakon, de amikor látták a szülők és diákok, hogy sikeresen elindult az első osztály ezen a szakon is, egyre-másra jelentkeztek, többen átiratkoztak más iskolákból erre a képzésre. Az utólagos feltöltődésnek köszönhetően megduplázódott a tanulók száma, sőt még most is vannak érdeklődők, akik a második félév elején átjönnének a négyéves környezetvédelmi technikusi szakra.

Az iskolánkban már hagyománya van a színvonalas fodrászképzésnek, erre a hároméves szakképzésre több mint húsz tanuló iratkozott be, szerb ajkú és magyar ajkú diákok egyaránt. A fodrászaink is rendre jól szerepelnek a középiskolások szakmai versenyein. Az iskola folyosóján nemrég dicsőségtáblát állítottunk fel, amelyre a versenyeken díjat nyert tanulóink fotóit állítjuk ki. A büszkeségeinkre mindannyian, a tanárok és a tanulók egyaránt felnéznek.

Új tető van az iskolán, és bővült a műszaki felszerelés is (Fotó: Gergely József)

Új tető van az iskolán, és bővült a műszaki felszerelés is (Fotó: Gergely József)

Az elmúlt években jelentős fejlesztések, az épület korszerűsítése zajlott. Tavaly fejeződött be az iskola tetőcseréje és a mellékhelyiségek felújítása. Eddig minden évben sikerült pályázatok útján hozzájutni újabb laboratóriumi felszereléshez, új műszereket vásároltunk, ami az oktatás színvonalának a javítását, a diákok szaktudásának a gyarapítását szolgálja. Az iskolának van saját fodrászszalonja is.

Őszre, a duális képzés keretében újból megpróbáljuk megnyitni az öntő és az öntőformázó szakot, amihez a Csókán üzemelő két öntöde minden segítséget megad. Az öntödék ígéretet tettek, hogy ösztöndíjat folyósítanak az öntőnek jelentkező diákoknak, megtérítik az útiköltséget, munkaruhát szavatolnak számukra, hogy zavartalanul járhassanak a gyakorlati képzésekre. Reméljük, a kedvezmények nyomán őszre lesz annyi jelentkező diák, hogy megnyithassuk az öntő szakot. A két öntöde azonnali munkába állást kínál az öntőknek – mondta Bata József igazgató.