2024. április 18., csütörtök

A székely harang visszatér

Akadálymentes közintézmények – A pobedai tanácselnök eredményekről, tervekről

A Pobeda helyi közösség Topolya község kisebb helyi közösségei közé tartozik. Három, néhány száz lélekfős falu tartozik ide: Pobeda, Svetićevo és Kavilló, valamint Kispest, ahol csaknem 50-en laknak. A múlt évben a helyi közösség több pályázaton is részt vett, köztük két jelentőset sikerült megvalósítani – mondta el lapunknak Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke.

A harangláb már nagyrészt elkészült (Fotó: Lakatos János)

A harangláb már nagyrészt elkészült (Fotó: Lakatos János)

– A helyi közösség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél pályázott a svetićevói székely harang újraállítására. A projektumot a Magyar Nemzeti Tanács is támogatja, és megkaptuk az új harangláb építési költségeinek nagy részét. A hiányzó összeget  saját forrásainkból toldottuk meg. Az új harangláb építése folyamatban van, és dolgozunk a harangtartó kiegyenesítésén is. Amikor annak idején ledöntötték, a harang megrepedt, a tartó pedig elgörbült. A tartót megjavítjuk, de magát a harangot nem bántjuk. A harangláb nagyrészt elkészült, a következő lépés a harang beemelése lesz, majd a tető ráhelyezése. A másik nagy projektumunkat a topolyai Kis Bácska Multiplex Szklerózisban Szenvedők Egyesületével közösen valósítottuk meg. A mostani már a harmadik sikeres együttműködésünk az egyesülettel, amelyek során  közintézményeket akadálymentesítettünk. Idáig sikerült akadálymentesíteni a pobedai egészségházat és a postát, most pedig a svetićevói faluház került sorra. A pályázati forrás mellett a helyi közösség saját eszközeivel is beszállt ebbe a projektumba – mondta el Vikor, majd arról is beszámolt, hogy több kisebb beruházást is megvalósítottak. A tartományi oktatási titkárság pályázatán kétnyelvű utcatáblák kihelyezésére nyertek pénzt, és ebből sikerült a helyi közösségnek mind a négy településén kihelyezni az új táblákat. Egy másik fontos projektum a térfigyelő kamerák felszerelése volt. Ez a falvak közbiztonságár hivatott javítani, és a jövőben a helységnévtáblák mellett azt is feltüntetik, hogy kamerával őrzött települések. Hasonló rendszer már működik Törökfaluban, Gunarason pedig hamarosan kiépítik, így egy komplex megfigyelő rendszer fog létesülni – mondta a tanácselnök.

A svetićevói faluház akadálymentesített bejárata (Fotó: Lakatos János)

A svetićevói faluház akadálymentesített bejárata (Fotó: Lakatos János)

A pobedai helyi közösség tanácsának tagjai a legutóbbi ülésükön fogalmazták meg az idei évre vonatkozó terveket. Minden tanácstag saját települése vonatkozásában tett javaslatokat – mondta Vikor, majd kiemelte, hogy az idén a vízellátás kap prioritást.

– Pobedán két kút üzemel, Svetićevón szintén, Kavillón viszont csak egy. Ha véletlenül nagyobb gond adódna vele, akkor hosszabb időre megszűnne a falu vízellátása. Ezt nem engedhetjük meg, épp ezért Svetićevót és Kavillót egy vízvezetékkel kötjük össze. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, és gond esetén meg tudjuk oldani Kavilló vízellátását – számolt be Vikor, majd hozzáfűzte, hogy idáig sikerült megvalósítaniuk a vízórák cseréjét, minden településen. Ez azt jelenti, hogy a polgárok a jövőben a valós vízfogyasztást fizetik.

Az idei tervek között szerepel még a buszmegállók kiépítése, emellett szeretnék rendezni a buszjáratok helyzetét is. Erre azért van szükség, mert tanítási szünetben egyik településre sem jár busz.