2024. április 24., szerda

Tavasszal folytatódik a munka

Az idén befejezik a bácskossuthfalvi református templom külső felújítását – Veszélyessé vált a kerítés

A Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a németországi Gustav Adolf Werk (GAW) segélyszervezet támogatásának köszönhetően megvalósult a bácskossuthfalvi református templom teljes tetőszerkezetének a cseréje, újra kialakították az épület régen lekopott, külső domborműit, és lecserélték az ablakokat is – tudtuk meg Móricz Árpád lelkipásztortól.

Móricz Árpád (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Móricz Árpád (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– Dupla falú, hő- és hangszigetelt ablakokkal gazdagodott a műemlék épület, a nyílászárók egy zentai műhelyben készültek. Ezzel és az új tetőszerkezettel esztétikailag óriásit léptünk előre, hiszen a kis táblás, hálózatszerű ablakokat napsugárra emlékeztető íves nyílászárók váltották fel. A felújítás következő lépése az épület teljes külső festése lesz. Ezt még a múlt évben szerettük volna elvégezni, de az ablakok cseréje miatt elhúzódott, így tavaszra marad a templomunk külső falainak festése – hallottuk a lelkipásztortól, aki elmondta, hogy hamarosan a templom belseje is megújulhat. A műemlékvédők rekonstruálták a régi falfestést és a padok színét, és ezzel az ide vonatkozó előírások alapján visszanyerheti korábbi jellegét az épület.

- Hosszú évek óta munkálkodunk a templom felújításán. Az épület külső és belső terének rekonstruálását is a szabadkai székhelyű Községközi Műemlékvédelmi Intézet végezte 2010-ben. Első lépésben a torony felújítására volt keretünk, és utána tudtuk lépésenként a többi részét is megoldani. A belső tér megújulásával kapcsolatban is figyeljük a ránk vonatkozó pályázati kiírásokat, és annak függvényében tudjuk folytatni a felújítást – hallottuk Móricz Árpádtól, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az évekkel ezelőtt megdőlt, a főút mentén húzódó téglából és kovácsolt vasból épített, jellegzetes kerítés a közelmúltban életveszélyessé nyilvánították.

Körbekerítették a református porta veszélyessé vált kerítését (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Körbekerítették a református porta veszélyessé vált kerítését (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- Most ott tartunk, hogy halaszthatatlanná vált a kerítés felújítása. Első lépésben kihívtuk az illetékes szakembereket, akik megállapították, hogy valóban veszélyessé vált. Hogy még véletlenül se legyen belőle baj, körbekerítettük. A kerítés nem számít műemléknek, ami megkímél bennünket egy csomó engedélyeztetéstől, és a velük járó költségtől. Ettől függetlenül  lebontása és újjáépítése igen költséges munkálat lesz, hiszen hosszú szakaszról van szó – nyilatkozta Móricz Árpád, aki elmondta azt is, hogy miért dőlt meg az építmény.

- A templomdomb tövében kiépített kerítésről azt kell tudni, hogy a gyülekezeti porta felőli részen is húzódik közvetlenül mellette egy téglából épített gyalogjárdaszakasz. Ehhez eleink hozzáépítették a csapadék kivezetésére is alkalmas csatornát, amely elvezette az utcai árokba az esővizet. A kerítés melletti tégla járda egyébként alacsonyabban fekszik, mint az utcai. Amikor ki lett betonozva az utca felőli járda a korábban kiépített csapadékelvezetőt gyakorlatilag betemették. A folyamatosan felgyülemlő víz azonban az évtizedek alatt kikezdte a téglakerítés falait – tudtuk meg a lelkésztől. Elmondta azt is, hogy országon belül a bácskossuthfalvi helyi közösséghez, Topolya községhez és a Magyar Nemzeti Tanácshoz is fordulnak majd segítségért, mint ahogy a külföldi testvérgyülekezetek támogatását is szeretettel elfogadják.