2024. március 28., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Novak is tarolt az elődöntőben

A világelső csak négy játékot engedett a francia Pouille-nak – Vasárnap 9.30-kor álomdöntő – Babosék nem védték meg a serleget

Rafael Nadal csütörtökön leiskolázta Sztefanosz Cicipaszt az Australian Open elődöntőjében, amivel mindenkinek, így Novak Đokovićnak is, megüzente, hogy nagy formában van, és felkészültnek érzi magát a melbourne-i serleg elnyerésére. A világelső nem maradt adós, tegnap úgy üzent vissza, hogy még a spanyol fantasztikus statisztikáját is felülmúlta a francia Lucas Pouille elleni találkozón, jelezve, hogy áll a kihívás elé, és a serleget magának kívánja. Vasárnap tehát délelőtt 9.30-kor Đoković–Nadal álomdöntőt játszanak a Rod Laver nevét viselő stadionban.

Novak Djoković (Fotó: Beta/AP)

Novak Djoković (Fotó: Beta/AP)

Đoković bámulatos játékkal kezdte a meccset. Az első játszmában saját adogatásán csak három pontot adott le, megnyerte a fogadópontok több mint felét, háromszor nyerte el Pouille adogatását, és közben egyetlen önhibát vétett. A másodikban csak egy árnyalattal volt gyöngébb, kétszer breakelt, amit megismételt a harmadik szettben is. Összesítve: a másfél óránál is rövidebb meccsen csak négy játékot engedélyezett, hétszer nyerte el a francia adogatását és mindössze öt önhibát vétett. Novak teljes fölényét a megnyert pontok 83:44-es összaránya is híven érzékelteti.

Nadal tehát holnap 25., Đoković a 24. nagy döntőjét vívja. A spanyol a 18., a szerb a 15. Grand slam-serlegért indul a csúcsot jelentő 53. egymás közötti meccsen, a mérleg pedig kezdés előtt Novak 27:25-ös vezetésére áll.

Tegnap átadták az idei első serleget is. Sajnos, nem Babos Tímea és francia partnere, Kristina Mladenović vehették át, vagyis nem védték meg a tavalyi elsőséget, mert az ausztrál Sam Stosur és a kínai Suaj Dzsang két játszmában jobbnak bizonyultak.

Ma 9.30-kor a női egyes döntőjében a japán Naomi Oszaka és a cseh Petra Kvitová a világelsőségért is játszanak, majd a vegyes páros döntőjében a cseh Barbora Krejčiková és az amerikai Randy Ram riválisai az ausztrál Astra Sharma és John-Partick Smith lesznek. Vasárnap a férfi egyes döntője előtt a férfipárosok zárómeccse lesz műsoron Kontinen, Peers (finn, ausztrál)–Herbert, Mahut (francia) párosítással.

A kisebb tornákon továbbra is szépen szerepelnek a szerbiai és magyar képviselők. Newport Beachben Miomir Kecmanović legyőzte a brazil Thomaz Belluccit, és a challenger negyeddöntőjében az éjjel az első kiemelt amerikai Taylot Fritz-cel mérkőzött. Ivana JorovićSzingapúrban a holland Kerkhovet is verte, és ma az elődöntőben a koreai Na Li Hannal vív meg. Kazanyban Gálfi Dalma elődöntős, Plantationban pedig a félbeszakított meccsen Bondár Anna áll negyeddöntőre.