2024. április 24., szerda
XXVI. FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG

Teljes a kollekció

Mikkel Hansen vezérletével a vb-trófeát is begyűjtötte Dánia

Dánia győzelmével zárult a német–dán közös rendezésű férfikézilabda-világbajnokság, Nikolaj Jacobsen legénysége nem bízta a véletlenre, egy pillanatra sem engedte ki kezéből az irányítást, magabiztos, mindent elsöprő támadójátékkal 31:22-re megverte a norvég nemzeti együttest az utolsó összecsapáson. Dánia kollekciója így vált teljessé, eddig egyedül ez a nagy trófea hiányzott a vitrinjükből, 2008-ban és 2012-ben Eb-t nyertek, 2016-ban pedig a riói olimpián értek fel a csúcsra.

A világbajnok dánok (Fotó: Beta/AP)

A világbajnok dánok (Fotó: Beta/AP)

Dánia hibátlanul jutott el a döntőig, Norvégia csak a csoportkörben, épp a társházigazda ellen „botlott”, így borítékolni lehetett, hogy a fináléban sem lesz könnyű dolga. Nem is lett. A dán válogatott gyakorlatilag lesöpörte őket, Mikkel Hansenék ötletesen, valami elképesztő erővel támadtak, a védelem az első pillanatban összeállt. A norvégok lehetőséghez is alig jutottak, érdemben a 8. percben tudtak utoljára hozzászólni a játékhoz, 4:3-nál Magnus Jöndal révén még egyenlítettek, ezt követően azonban már a dánok akarata érvényesült, akik az első félidő végére hétgólos előnyt kovácsoltak (18:11).

A norvégok számára már nem volt visszaút, a dán lendület a szünetet követően sem lankadt, remekül rendeződtek vissza védekezésbe, a norvégok próbálkoztak ugyan, ám ezúttal még a nagy fegyverükkel, a gyors lerohanással sem tudtak élni, Dánia gyakran csírájában fojtotta el a próbálkozásaikat. Niklas Landin mindvégig magabiztosan állt a lábán, ha a védelem nem tisztázott, a kapus elképesztő bravúrral védett. Az utolsó tíz percre állandósult a tízgólos dán előny, Jacobsen pályára küldte a válogatott korábbi sikereinek egyik alappillérét is, a sérülésből felépülő jobbszélsőt, Hans Lindberget. A hajrá dán örömjátékot hozott, és három elbukott vb-finálé (1967, 2011, 2013) után ezúttal hibátlan teljesítménnyel felértek a csúcsra.

Karabatić-bomba döntött a bronzról

A bronzmérkőzés drámai csatát hozott, Németország mindent megtett a címvédő ellen, ám Franciország a vb-n egyébként gyengélkedő Nikola Karabatić utolsó másodpercben lőtt bombagóljával végül 26:25-re nyert. A 10. perc körül a francia válogatott sérülés miatt elveszítette első számú kapusát, Cyril Dumoulint, mindez jócskán megzavarta a csapatot, s a németek magukhoz ragadták a kezdeményezést. A franciák nem tudtak váltani, a rivális a hajrát egy 4:0-s sorozattal zárta, és a szünetben 13:9-re vezetett.

A második felvonás izgalmasan indult és folytatódott, a németek nem tudták megtartani előnyüket, Kentin Mahé vezérletével a franciáknak hat és fél perc kellett az egyenlítéshez, majd kétgólos előnyt szereztek, megőrizni azonban ők sem tudták, Németország visszazárkózott. A hajrában fordulatos, szoros ki-ki meccs folyt, mindkét oldalon adódtak helyzetek. Mintegy tizenöt másodperccel a lefújást megelőzően még a németek támadhattak a győzelemért, eladták viszont a labdát, a gyors ellenakció végén Karabatić pedig nem hibázott.

Eredmények, a 7. helyért: Spanyolország–Egyiptom 36.31. Az 5. helyért: Horvátország–Svédország 28:34. A bronzmérkőzés: Németország–Franciaország 25:26. A döntő: Norvégia–Dánia 22:31.