2024. április 19., péntek
XXVI. FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG

Nem lesz címvédés

Dán-norvég döntőt rendeznek

Franciaország 38:30-ra kikapott Dániától a férfi kézilabda-világbajnokság elődöntőjének első meccsén, így címvédés már biztos nem lesz a viadalon.

Mikkel Hansen egy tucat gólt lőtt Franciaországnak (Fotó: Beta/AP)

Mikkel Hansen egy tucat gólt lőtt Franciaországnak (Fotó: Beta/AP)

A vártnál sokkal simábban alakult a tegnapi találkozó, Didier Dinart együttese az elődöntőig talán a legjobban védekező csapatnak számított, 25 gólnál többet egy mérkőzésen sem kapott, a dán támadásokkal szemben azonban teljesen összeomlottak, így a társházigazda már az első félidő során 21 gólt „rámolt” a francia kapuba. A címvédő nem tudott mit kezdeni Mikkel Hansenék betöréseivel, sok kiállítást kaptak, hátrányban rendre lehozták a kapust, ezzel is megkönnyítve a dánok dolgát, Tofték gyakran zavartalanul lőhettek az üres kapuba. Az olimpiai bajnok sokoldalú támadójátéka a címvédőtől függetlenül is jól működött, eredményesek voltak lerohanásból, a szélekről, a beálló révén, de az átlövések is ültek. A dánok a kézilabda minden szépségét bemutatták, végig maguknál tartották az irányítást, valószínűleg minden bejött nekik, amit erre a napra elterveztek. Dinart hiába számít a világ védekezés-specialistájának, a játékosai egyszerűen nem tudták megoldani a feladatot, nem váltottak időben, lemaradtak a gyors dán akciókról.

A második játékrészben a franciák nyitottabb védekezéssel, és sokmozgásos támadójátékkal próbálkoztak, pályára léptek a tapasztalt játékosok is, ez azonban csak arra volt elég, hogy Dánia (egyelőre) ne tudjon jobban ellépni, állandósult hat, időnként hét gólos különbség. Jannick Green hihetetlen hárításokat mutatott be a kapuban, míg a másik oldalon a francia szakvezetés hiába cserélgette a hálóőröket, változást egyik csere sem eredményezett. Mikkel Hansen ezúttal is megállíthatatlan volt, vezérletével a 45. percre már tízzel vezetett Rio bajnoka. Franciország érdemben nem tudott hozzászólni a mérkőzéshez, így elsőként az egyik házigazda jutott a döntőbe.

A másik elődöntőben Norvégia 31:25-re verte Németországot.